, ,

Ημερίδα ΕΕΝΕ: Αναντιστοιχία εκπαίδευσης, αναγκών και εργατικού δυναμικού

Η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Ισπανία, ως προς τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων

22 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Την αναντιστοιχία εκπαίδευσης, αναγκών και εργατικού δυναμικού, διαπίστωσαν εκπρόσωποι εταιριών κατά τη διάρκεια ημερίδας αφιερωμένης στο ανθρώπινο δυναμικό, με θέμα «Upskilling & Reskilling», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στο αμφιθέατρο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ενώ, παράλληλα, έγινε αναφορά και στους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη ή και η επανένταξη αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Δρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών, διαΝΕΟσις.Όπως είπε: «- Η Ελλάδα είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

– Η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Ισπανία, ως προς τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων και κατατάσσεται στη 32η θέση ανάμεσα στις 33 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς το ποσοστό συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού σε προγράμματα κατάρτισης.

– Το 42,6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου.

– Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου μισό εκατομμύριο νέοι, μορφωμένοι, οι περισσότεροι εξ αυτών κάτοχοι και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, έφυγαν στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία.

– Με βάση στοιχεία έρευνας της διαΝΕΟσις σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες, το 77% των νέων – περίπου 8 στους 10 – ηλικίας 17 έως 24 ετών, θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να βρουν καλύτερη εργασία και, στις ηλικίες 25 έως 39 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71%.

– Την επόμενη 20ετία, οι νέοι, ηλικίας 15 έως 19 ετών, που θα εισέλθουν στη δευτεροβάθμια και στην ανώτατη εκπαίδευση, θα μειωθούν κατά 23%, με προφανείς συνέπειες στις εκπαιδευτικές πολιτικές και στο ασφαλιστικό εν γένει.

– Το ποσοστό των νέων που δεν εργάζονται και δεν εκπαιδεύονται έφτασε στο 12,5%

– Επίσης, καταγράφονται πολύ χαμηλές δαπάνες για την εκπαίδευση και το 82% αυτών των δαπανών αφορούν στους μισθούς των εργαζομένων».

Η Μαρίκα Λάμπρου, ιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος, CEL, δήλωσε ότι τα digital skills (οι ψηφιακές δεξιότητες), δηλαδή η δεξιότητα της εξοικείωσης με τη σύγχρονη τεχνολογία, μπορούν να αποκτηθούν με μελέτη.

Στο σημείο αυτό, η κ. Λάμπρου υπογράμμισε ότι υπάρχουν και οι δεξιότητες τις οποίες ανέδειξαν οι δυσκολίες των καιρών και είναι τα λεγόμενα διοικητικά skills ή αλλιώς soft skills (ήπιες δεξιότητες), που δεν διδάσκονται, αλλά αποκτώνται σταδιακά από το οικογενειακό και το κοινωνικό πλαίσιο του καθενός.

«Αυτές τις δεξιότητες τις χρειάζονται οι άνθρωποι, για να παράγουν αποδοτικά, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Αυτές οι δεξιότητες λείπουν. Απουσιάζουν το όραμα, σε συνδυασμό με τη στρατηγική, την ενσυναίσθηση και τη δυνατότητα να οργανώνω τη δουλειά μου» εξήγησε η κ. Λάμπρου.

Ο Ευάγγελος Γκιζελής, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος, Gizelis Robotics, έδωσε έμφαση στην αναντιστοιχία της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σαντίκου, ιδρύτρια, Workathlon, υπογράμμισε ότι, λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο κλάδος του τουρισμού αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.Παράλληλα, σε ξεχωριστό πάνελ της εκδήλωσης, εκπρόσωποι εταιριών εξέτασαν τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη ή και η επανένταξη αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Η Ναταλία Βαγιωνή, μέλος ΔΣ Ε.ΕΝ.Ε, διευθύνουσα σύμβουλος, Fresh Line, δήλωσε ότι η πολιτική της εταιρίας είναι «πρώτα ο άνθρωπος», καθώς, όπως σημείωσε, «οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, χωρίς τους ανθρώπους».

Όπως τόνισε, η εταιρία επενδύει στους ανθρώπους της με εκπαίδευση και τους βοηθά, με τον τρόπο αυτό, να εξελιχθούν, «καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι το “όχημα” της επιχείρησης».

Ο Τζέι Μέξης, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος, Οδύσσεια (Odyssea), ανέφερε ότι η Οδύσσεια ασχολείται με την ένταξη νέων ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, με υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και υπηρεσίες απασχολησιμότητας.«Το 60% από τις ομάδες στόχους που εξυπηρετούμε, είναι πρόσφυγες, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο και το υπόλοιπο ποσοστό είναι Έλληνες, άνεργοι νέοι, που εντάσσονται στις καταρτίσεις μας» συμπλήρωσε ο κ. Μέξης.

Τέλος, ο Γιώργος Ζερίτης, συνιδρυτής & εταίρος, Intellectica, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μία σημαντική παράμετρος στην όλη διαδικασία ένταξης στην αγορά εργασίας είναι η σωστή περιγραφή της θέσης εργασίας. Τη συζήτηση συντόνισε η Mαριάννα Σκυλακάκη, διευθύνουσα σύμβουλος, αθηΝΕΑ.

__

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 2024