H Δεύτερη Εβδομάδα των Νηστειών στην Ι.Μ Χαλκίδος

Χειροτονία νέου ιερέα

13 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την δεύτερη Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της κατανυκτικής περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πραγματοποίησε τις παρακάτω ποιμαντικές και λειτουργικές δράσεις.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου Φύλλων Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στη ι. ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, έψαλλε τη δεύτερη στάση τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο, πλαισιούμενος από τον Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως και Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, τον Εφημέριο της Ενορίας π. Αναστάσιο Αναστασίου, τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και δεκάδες εκκλησιασθέντων πιστών, οι οποίοι, κάθε Παρασκευή της Μ. Τεσσαρακοστής τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο και προσφεύγουν στις πρεσβείες Της με τη συμμετοχή τους στην ι. Ακολουθία των Χαιρετισμών Της.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ερμήνευσε τον υμνολογικό έπαινο προς την Θεοτόκο, που την παρομοιάζει ως μανναδόχο στάμνα και με παραδείγματα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε ότι όπως ο Ισραηλιτικός λαός, περιπλανώμενος στην έρημο, θεράπευσε την ανάγκη του για επιβίωση από το θεόσδοτο μάννα, έτσι και ο νέος Ισραήλ, οι χριστιανοί, μπορεί να περιπλανόμαστε στην έρημο του αμαρτωλού κόσμου, αλλά θεραπεύουμε την πείνα μας για ζωή μεταλαμβάνοντας, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, την τροφή της αθανασίας, που πηγάζει από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Τους ύμνους της ακολουθίας απέδωσαν με επιμέλεια οι ιεροψάλτες της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης-Φιλόλογος και ο Χρήστος Κακαβάς-Βιολόγος και Λυκειάρχης του 4ου Λυκείου Χαλκίδος.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, ημέρα μνήμης του αγίου Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και προέστη στην Θεία Λειτουργία, κατά τη διαρκεια της οποίας χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Γ΄ Γυμνασίου Ιωάννη Μικέλη και χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Νικόλαο Καλαφάτη, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς της Χαλκίδος αλλά και παρεπιδήμους, ενώ πλήθος εκκλησιασθέντων πιστών, που συμμετείχαν ενεργά στο μυστήριο της χειροτονίας αναφωνώντας το «Άξιος» για τον νέο Ιερέα.

Κατά την χειροθεσία του Αναγνώστη, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε διδακτικά για τον θεσμό και την αποστολή των Αναγνωστών στην Εκκλησία και ανέφερε ότι ο Ιωάννης, με την έμφυτη κλίση του, την φροντίδα των γονέων του και την πνευματική επιμέλεια του Εφημερίου της Ενορίας του, Αρχιμ. Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου, εκπαιδεύεται και καλλιεργείται στη διακονία της Εκκλησίας, στην μελέτη και ανάγνωση των θείων Γραφών και στην ψαλτική τέχνη.

Πριν τη χειροτονία του π. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος του απηύθηνε νουθετήριο λόγο, κατά τον οποίο επεσήμανε την διαφορά της αποστολής του ιερέως στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο λόγος του Ιερέως στα αυτιά του κόσμου θα είναι πάντοτε ξεχωριστός, διότι κομίζει την πληροφορία της Αναστάσεως. Τόνισε δε ότι η αποστολή του είναι μεν διδακτική αλλά και θεραπευτική, γι’ αυτό τον συμβούλευσε να μην υστερεί στη φιλανθρωπία. Συνάμα επαίνεσε την καλή πρεσβυτέρα του π. Νικολάου, διότι γνωρίζει ότι η αποστολή του συζύγου της είναι και δική της.

Το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή προσευχή ανέγνωσε η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η οποία εκκλησιάσθηκε, συνοδευόμενη από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δήμητρα Σακελλαράκη και την Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού.

Το απόγευμα της Κυριακής, στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος τελέσθηκε ο τρίτος κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε εκ του παραθρονίου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και κήρυξε τον θείο Λόγο, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καπογιάννης-Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα της αποχής των χριστιανών από την κατάκριση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους νηπτικούς πατέρες της Εκκλησίας, ανέφερε ότι η γλώσσα της κατακρίσεως είναι θανατηφόρος, για τον κατακρινόμενο και για τον κατακρίνοντα. Πως το αντίδοτο της θανάσιμης κατακρίσεως είναι η γλώσσα της αγάπης προς τον αδελφό και η γλώσσα της ταπεινώσεως προς τον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος, λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ομιλητή, για τους λόγους πνευματικής οικοδομής που δίδαξε στους φιλακόλουθους προσελθόντες πιστούς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του πατρός Νήφωνος επιλέγοντας τον σύνδεσμο: Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο, Ιωάννης Γιαννόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024