,

Έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμάτων «Κώδικες Ενδυμασίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας

Με αφορμή την 8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

3 Μαρτίου 2023

του/της Ioanna Deli

Την Τετάρτη 8η Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00 μ.μ., παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας (Μεσαιωνικός Πύργος), η έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμάτων «Κώδικες Ενδυμασίας». 

Η ενδυμασία αποτελεί έναν άγραφο, αλλά απολύτως εύγλωττο κώδικα επικοινωνίας και έναν διαχρονικό και πανανθρώπινο παράγοντα κοινωνικών και πολιτισμικών ταξινομήσεων. Είναι μια σιωπηλή γλώσσα που φανερώνει πολλά, όχι μόνο για το άτομο που τη φοράει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο το άτομο αυτό ζει.

Ο τρόπος ενδυμασίας προσφέρει πολλά στοιχεία για τη βιολογική, κοινωνική, οικονομική, ψυχική, πνευματική, θρησκευτική και αισθητική κατάσταση του ανθρώπου, την εθνικότητα και τον τόπο καταγωγής του.

Έτσι, στην ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία παρουσιάζονται διάφορες ενδυματολογικές παραλλαγές ανάλογα το φύλο, την ηλικία, τον τόπο καταγωγής και την κοινωνική κατάσταση του καθενός.

Η έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμάτων «Κώδικες Ενδυμασίας» θα αποτελείται από παραδοσιακές ενδυμασίες γυναικείες και ανδρικές, που παραχώρησαν τοπικοί σύλλογοι, με σκοπό την ανάδειξη των συμβολισμών που απορρέουν από αυτές .

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θηβαίων και συνδιοργανώνεται από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας & το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και τοπικούς φορείς, το Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας, την Ένωση Μικρασιατών Θήβας, τον “ΛΑΙΟ”, τον Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας «Τα κονάκια» και την Εύξεινο Λέσχη Θηβών «Ο Πόντος».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή προς το κοινό έως και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, από ώρα 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.., με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαΐου 2023