Νέο φορολογικό νομοσχέδιο-1η Απριλίου

Τι περιλαμβάνει

11 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει :

Την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες υποβολές δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για τα φυσικά πρόσωπα και εκτιμάται πως θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

2. Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από την 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών που ανακοίνωσε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο, αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

4. Αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων με 72 και 120 δόσεις

Στο ίδιο πλαίσιο, αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων.

5. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

6. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά όλο το 2023 και πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση 76 εκατομμυρίων ευρώ.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024