,

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2023

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό #WAAD 2023

31 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό.
Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών με κυριότερες τη διαταραχή της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας, της ακαμψίας της σκέψης και της συμπεριφοράς.
Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένειά τους που, στην Ελλάδα, αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους. Οι δυσκολίες αυτές φάνηκαν ιδιαίτερα και μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου άτομα με αυτισμό, μαζί με άλλα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα ανά τον κόσμο, ήταν από τα πρώτα θύματα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε τεράστιο έλλειμα πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και τους τρόπους προφύλαξης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό.
Τα άτομα με αυτισμό και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Τα περισσότερα άτομα με αυτισμό χρειάζονται σταθερότητα, εξοικείωση και υψηλό επίπεδο προβλεψιμότητας. Πολλοί παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, οι στρεσογόνες συνθήκες και η σοβαρή αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορούν να προκαλέσουν έντονη αγωνία και εκδήλωση ασυνήθιστων συμπεριφορών που μπορεί να παρερμηνευθούν και να τους θέσουν σε κίνδυνο. Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν συνυπάρχουσες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
Τα άτομα με αυτισμό θα πρέπει να προστατεύονται από τα Έθνη στη βάση:
Των υποχρεώσεών τους βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ιδίως το άρθρο 11 για καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Του ψηφίσματος 2475 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των ατόμων με αναπηρία σε συγκρούσεις
Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τις δημόσιες αρχές και τους ανθρωπιστικούς φορείς να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις ανάγκες των Ουκρανών ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Στην Ελλάδα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ιδρυτικό μέλος της ΕΣΑμεΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στέλνει ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς Χ.Σταϊκούρα, .Αθ.Πλεύρη, Ν.Κεραμέως και στην υφυπουργό. Δ.Μ. Μιχαηλίδου, με τίτλο: «ΠΟΣΓΚΑμεΑ: Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η επίδειξη έμπρακτης βούλησης από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας για την αντιμετώπιση της σωρείας των ζητημάτων που παραμένουν αμείλικτα παρόντα για τα άτομα στο φάσμα της διαταραχής, εκλαμβάνεται τουλάχιστον ως μια αποδεκτή και αξιόπιστη απάντηση».
Η επιστολή επισυνάπτεται.
Για το 2023, η Autism-Europe διεξάγει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης (WAAD 2023) αφιερωμένη στην «Οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με αυτισμό»
Η AE συνέταξε ένα μανιφέστο για να τονίσει τις προτεραιότητες αυτής της εκστρατείας για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αυτισμό. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ (αγγλικά). Η AE απευθύνει έκκληση προς τους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να διασφαλίσουν την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων και των αναγκών των ατόμων με αυτισμό στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD). Οι ανάγκες των αυτιστικών ατόμων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επαρκώς κατά την εφαρμογή της σε όλους τους τομείς, τόσο στην ΕΕ όσο και επίπεδα των κρατών μελών.
ΟΗΕ: «Transformation: Toward a Neuro-Inclusive World for All»
Σύμφωνα με το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2023, «απομακρυνόμαστε από την αφήγηση της θεραπείας ή της μετατροπής των ατόμων με αυτισμό και αντ’ αυτού εστιάζουμε στην αποδοχή, την υποστήριξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτός είναι ένας σημαντικός μετασχηματισμός για όλα τα άτομα με αυτισμό, τους συμμάχους τους και τον κόσμο γενικότερα. Δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αυτισμό να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή τους και να συμπεριληφθούν πλήρως ως πολύτιμα μέλη των οικογενειών και των κοινωνιών τους. Καθιστά επίσης δυνατή την εστίαση της προσοχής στη συνεισφορά που έχουν τα άτομα με αυτισμό στον κόσμο, όπως θα κάνει η φετινή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού (WAAD), εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συνεισφορά τους στο σπίτι, στην εργασία, στις τέχνες και στη χάραξη πολιτικής.
Τα άτομα με αυτισμό, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και άλλες προκλήσεις. Όπως συμβαίνει με όλους, έχουν ένα ευρύ φάσμα ταλέντων και προκλήσεων που συχνά δεν αναγνωρίζεται από τον κόσμο στον οποίο γεννιούνται. Επιπλέον, τα επίπεδα ευαισθητοποίησης και αποδοχής ποικίλλουν δραματικά από χώρα σε χώρα. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα με αυτισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις μεγάλες αναταραχές στη ρουτίνα και στην καθημερινή ζωή που βλέπουμε παντού γύρω μας, όπως πανδημίες, πόλεμοι και φυσικές καταστροφές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Ιουνίου 2023