,

Ρευματοκλοπές: “Εκτινάχθηκαν” στην Ελλάδα

Παράλληλα  οι Έλληνες καταναλωτές εκτιμάται ότι θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών 798 εκατ. ευρώ όταν το κόστος ήταν 209 εκατ. ευρώ το 2021

29 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Παράλληλα  οι Έλληνες καταναλωτές εκτιμάται ότι θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών 798 εκατ. ευρώ όταν το κόστος ήταν 209 εκατ. ευρώ το 2021.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:

Οι Έλληνες καταναλωτές 

  • Το 58% των Ελλήνων καταναλωτών χρησιμοποίησε τις αποταμιεύσεις  του για να αντιμετωπίσει το κόστος από την ενεργειακή κρίση.
  • Οι Έλληνες είναι οι πλέον ανήσυχοι έναντι των άλλων Ευρωπαίων ως προς τη δυνατότητά τους να φανούν συνεπείς στις μελλοντικές οικονομικές τους υποχρεώσεις όπως στην πληρωμή  των λογαριασμών. Συνεπώς το 70% των Ελλήνων δήλωσε  το 2022  αβεβαιότητα ως προς το αν θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του επόμενου εξαμήνου.

Ευρωπαίοι καταναλωτές 

  • Το 37%  των Ευρωπαίων είπε ότι έχουν μειωθεί οι αποταμιεύσεις του κατά το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου 2022 ενώ ένας στους 10 είδε τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου να ανεβαίνει εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όταν αναλογίζονται τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το 48% είπε ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ 1 στους  4  (δηλαδή το 24%)  Ευρωπαίους πολίτες  ανησυχούσε  για την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να μετακινηθεί  στον χώρο εργασίας του. Επίσης, 1 στους 5 (δηλαδή το 19%) ανησυχεί για την εξυπηρέτηση  του στεγαστικού δανείου του.

Η ενεργειακή κρίση 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αναγκάστηκαν να αλλάξουν συνήθειες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι  προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η ενεργειακή κρίση και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου ανάγκασαν τους Ευρωπαίους στην συντριπτική πλειονότητα  να αλλάξουν  συνήθειες  μέσα στο ίδιο  τους το σπίτι προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Το ποσοστό στο σύνολο των  Ευρωπαίων  διαμορφώθηκε στο 71%. Οι Έλληνες κατατάσσονται στην τρίτη υψηλότερη θέσημε το 77, 2% να απαντά ότι άλλαξε την καταναλωτική συμπεριφορά του εντός σπιτιού του.  Οι Δανοί  είναι πρώτοι με ποσοστό 86%, δεύτεροι οι Βέλγοι με 82,2% και τελευταίοι οι Ρουμάνοι  με 56,8%

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου  Πολίτη, τα  κυριότερα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές αναφορικά με τις επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης είναι τα εξής :

• Υπεραυξημένες χρεώσεις – Ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας

• Είσπραξη τελών και λοιπών χρεώσεων που δεν αφορούν στην κατανάλωση • ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

• Δυσκολία ανταπόκρισης στην εξόφληση των οφειλών

• Ρευματοκλοπές

• Διαδικασία ένταξης ευάλωτων καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

• (ΚΟΤ) και στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών (ΜΕΠ)

• Παραγραφή

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Ιουνίου 2023