Σήμερα η Β’ Στάση των Χαιρετισμών

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου

10 Μαρτίου 2023

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι Β’ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας, καθώς και στις ορθόδοξες εκκλησίες του εξωτερικού.

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου ψάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής στην εκκλησία από τον ιερέα. Σε γενικές γραμμές, η έναρξη των Χαιρετισμών προγραμματίζεται κάπου μεταξύ 17:00 και 19:00, ωστόσο για τη συγκεκριμένη ώρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ενορία σας, καθώς τα ωράρια από εκκλησία σε εκκλησία διαφέρουν.

 

Δείτε τις ημερομηνίες για όλους τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 2023:

  • Α’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 3 Μαρτίου
  • Β’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 10 Μαρτίου
  • Γ’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 17 Μαρτίου
  • Δ’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 24 Μαρτίου
  • Ακάθιστος Ύμνος, Παρασκευή 31 Μαρτίου

 

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, είναι η πλέον ίσως δημοφιλής ιερά Ακολουθία της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Χαιρετισμοί).

 

Λίγα λόγια για την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου

Ο Ακάθιστος Υμνος είναι συνδεδεμένος όχι μόνο με την εκκλησιαστική (λατρευτική) ζωή, αλλά και με την εθνική πορεία του Ελληνισμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Υπέρμαχο στρατηγό», τη σκέπη και την προστασία του. Ο ύμνος αυτός (Ακάθιστος Ύμνος), ψάλθηκε με όρθιους όλους τους πιστούς στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών προς τιμή της Θεοτόκου οπότε και ονομάστηκε Ακάθιστος Ύμνος.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Μέσα υπάρχουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της κ.λ.π., αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι’ αυτό τον αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο (έχει μουσική) και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται “κοντάκιο”. Έχει 24 στροφές (“οίκους”), που αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Ο Ακάθιστος Ύμνος αρχίζει με τον Ευαγγελισμόν της Παρθένου, και έπειτα αναφέρεται εις τα εν συνεχεία γεγονότα. Ομιλεί περί της επισκέψεως της Παρθένου προς την Ελισάβετ, περί των υποψιών του προστάτου της Παρθένου Ιωσήφ, περί της προσκυνήσεως του Κυρίου υπό των ποιμένων και των μάγων, περί της φυγής του Χριστού εις Αίγυπτον και περί της Υπαπαντής του Κυρίου. Αυτά εις το πρώτον ήμισυ. Εις το δεύτερον ήμισυ του ύμνου γίνεται λόγος περί της σαρκώσεως του Κυρίου, της θεώσεως των ανθρώπων και της θεομητορικής αξίας της Παναγίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024