Συνέδριο ECONOMIST για τον Καρκίνο

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ΕΟΠΕ

7 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

3o Ετήσιο Συνέδριο ECONOMIST
Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
7 Μαρτίου 2023

 Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, Καβούρι

Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου μέσα σε δύο χρόνια έχει πάρει τη μορφή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με σημαντική οικονομική στήριξη, επεσήμανε σε μήνυμα που έστειλε στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για την ατζέντα της καταπολέμησης του καρκίνου η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Οι διαφορές όσον αφορά το screening από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι μεγάλες και εργαζόμαστε για να τις εξαλείψουμε, σημείωσε. Τόνισε ότι πλέον στην ΕΕ γίνεται screening για συνολικά έξι τύπους καρκίνου, που αντιστοιχούν στο 50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που συνιστούν εμπόδιο σε μια υψηλής ποιότητας φροντίδα για τον καρκίνο. Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία εκτός αν χτίσουμε την προσπάθειά μας γύρω από την οπτική του ασθενούς, υπογράμμισε κλείνοντας η Επίτροπος.

Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας

Την εκτίμηση ότι θα έχουμε μια έξαρση σε σχέση με τον καρκίνο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη διατύπωσε από το βήμα του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist για την ατζέντα στον καρκίνο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό θα οφείλεται στη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας αλλά και της επιβίωσης. Όπως υπενθύμισε, στη χώρα μας για πρώτη φορά «τρέχουν» τρία προληπτικά προγράμματα. Μάλιστα, από τις πρώτες δωρεάν μαστογραφίες στα νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι 6.013 γυναίκες έχουν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Ειδική μνεία ο κ. Πλεύρης έκανε και στη νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για πρόσβαση σε καινοτόμους θεραπείες. Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα ολιστικό πλαίσιο στην κατ’ οίκον νοσηλεία αλλά και για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ανακουφιστική φροντίδα. Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε, επίσης, τη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης για το μητρώο του παιδικού καρκίνου. «Φιλοδοξούμε ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν στη χώρα μας από το 2025 και μετά δεν θα καπνίσουν ποτέ στη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας κλείνοντας ότι η χώρα μας φιλοδοξεί να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μεταξύ των οποίων είναι και η εξάλειψη ορισμένων τύπων.

Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πανδημία αυτού του αιώνα, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει καλή αγωγή υγείας και ενημέρωση που να ξεκινά από το σχολείο, όπως είπε. Το screening δεν πρέπει να αφορά μόνο τη διενέργεια της εξέτασης αλλά και την αξιολόγηση αυτής, επεσήμανε η υπουργός, ενώ έδωσε βάρος στην ανάγκη γρήγορης διασύνδεσης από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια αντιμετώπιση, από τη διάγνωση έως την υποστηρικτική αγωγή. Η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ιδιωτικό τομέα, αλλά τα όρια του δημοσίου τομέα, π.χ. όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας, πρέπει να αυξηθούν ώστε οι ασθενείς να έχουν επιλογές, τόνισε κατά την τοποθέτησή της η κ. Γκάγκα. Έδωσε έμφαση στη σημασία των ογκολογικών συμβουλίων αλλά και στην τηλεϊατρική διασύνδεση, που είναι σημαντική για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, όπως είπε η υπουργός. Επίσης, έδωσε έμφαση στη συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών και στην ανάγκη η πολιτική για τον καρκίνο να είναι υπερκομματική.

Ειρήνη Αγαπηδάκη, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Την ανάγκη περαιτέρω επένδυσης στην πρόληψη υπογράμμισε κατά την εισήγησή της στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ξεκαθάρισε ότι χωρίς την πρόληψη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες εξελίσσονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) Την πρωτογενή πρόληψη, που αφορά για παράδειγμα το κάπνισμα, την παιδική παχυσαρκία κ.ά., β) τη δευτερογενή πρόληψη, η οποία σχετίζεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, γ) τις δομές και υποδομές, δηλαδή το σύστημα της δημόσιας υγείας, για το οποίο η Ελλάδα ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Η χώρα δημιουργεί για πρώτη φορά ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης» υπογράμμισε η κυρία Αγαπηδάκη. «Δεν μας νοιάζει απλώς να ζούμε περισσότερο, αλλά μας νοιάζει να έχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής»., ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, παθολόγος ογκολόγος, πρόεδρος ΔΣ, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)

«Καλύτερη ογκολογία δεν μπορείς να προσφέρεις αν δεν είσαι σωστά εκπαιδευμένος». Αυτό επεσήμανε από το βήμα του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist για την ατζέντα στην καταπολέμηση του καρκίνου η παθολόγος ογκολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, η οποία εξήρε τη σημασία της εκπαίδευσης των ογκολόγων. Απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες της ΕΟΠΕ, έκανε ειδική μνεία στην αναβάθμιση του κύκλου εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. «Επενδύουμε στην εκπαίδευση με υποτροφίες και ερευνητικά προγράμματα», σημείωσε, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την έναρξη της διαμόρφωσης του μητρώου ασθενών με καρκίνο, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως εξήγησε. Παράλληλα, η κ. Σαριδάκη χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επικαιροποίηση των βιοδεικτών που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των ογκολογικών φαρμάκων. Επανερχόμενη στο έργο της ΕΟΠΕ, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη με ίδιους πόρους και με χορηγίες από τη φαρμακοβιομηχανία και από άλλα προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ σε συνολικά 21 προγράμματα ανίχνευσης μεταλλάξεων και μοριακών αλλαγών, ενώ πάνω από 4500 ογκολογικοί ασθενείς έχουν ελεγθεί δωρεάν, ανέφερε –μεταξύ άλλων– η πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Mary Bussell, manager health policy and insight του Economist Impact και επικεφαλής,

The Vaccine Ecosystem Initiative Παγκοσμίως 1 στους 5 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η Mary Bussell, manager health policy and insight του Economist Impact και επικεφαλής του The Vaccine Ecosystem Initiative. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 2020 σημειώθηκαν 19,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, μια αύξηση από τα 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις το 2012, ενώ μίλησε και για τις ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία ως προς την αντιμετώπιση του καρκίνου. Επιπλέον, στη μεταπανδημική εποχή, ανέδειξε την ενδυνάμωση συμπράξεων και συνεργασιών των ενδιαφερομένων μερών σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως απαραίτητη για τη διασφάλιση ουσιαστικού διαλόγου και την ανάπτυξη πολιτικών που είναι σαφείς και εύκολα εφαρμόσιμες. Στο κομμάτι της πρόληψης, η εκπρόσωπος του Economist σημείωσε ότι 30%-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, τονίζοντας ότι ο ισχυρότερος μοχλός σε αυτόν τον τομέα είναι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Η κ. Bussell επίσης αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες –όπως εξήγησε– πρέπει να ενσωματωθούν με προσοχή στα συστήματα υγείας με τρόπους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας. «Ο καρκίνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και οφείλει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε χώρας. Το κόστος της αδράνειας –τόσο για τις ανθρώπινες ζωές όσο και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας– είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί», υπογράμμισε κλείνοντας η εκπρόσωπος του Economist.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024