Τέλος στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών

Το υποθηκοφυλακείο αντικαθίσταται πλέον από το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο, με την ψηφιακή καταχώριση όλων των πράξεων

18 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στην εποχή του Κτηματολογίου κάνει τη Δευτέρα η Αθήνα. Το υποθηκοφυλακείο αντικαθίσταται πλέον από το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο, με την ψηφιακή καταχώριση όλων των πράξεων και τη δυνατότητα ψηφιακής αναζήτησης στα αρχεία του. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε και το γραφείο θα περάσει στην οριστική δομή του Κτηματολογίου, προσφέροντας όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες. Παράλληλα, το γραφείο της Αθήνας πρόκειται μέσα στο έτος να μετακομίσει σε νέο κτίριο.

Τέλος στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών

Τέλος στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Την 1η Μαρτίου, και έπειτα από πολλά χρόνια και διάφορα κύματα, ολοκληρώθηκε και τυπικά η κτηματογράφηση στον Δήμο Αθηναίων. Την Πέμπτη και την Παρασκευή το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών ήταν κλειστό προκειμένου να γίνει η μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα, καθώς τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει ως κτηματολογικό γραφείο. Οπως εξηγεί στην Κ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης, το κύριο όφελος είναι ότι από το απαρχαιωμένο σύστημα μεταγραφών και υποθηκών σε βιβλία (το οποίο δεν έχει χωρική αναφορά) περνάμε στο σύγχρονο ψηφιακό σύστημα του Κτηματολογίου με χωρική αναφορά σε ενιαίο χάρτη και κωδικό αναφοράς (ΚΑΕΚ) για εύκολη αναζήτηση ακινήτων. Εις το εξής κάθε συναλλαγή καταχωρίζεται στην ψηφιακή κτηματολογική βάση του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) καλούνται από τη Δευτέρα να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο, το οποίο ήδη λειτουργεί για τις άλλες δύο περιοχές που υπάγονταν στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, το Γαλάτσι και το Μοσχάτο (κτηματογραφήθηκαν νωρίτερα). Οι τρεις βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Απριλίου 2023