Τι προβλέπεται με την επιστροφή ΕΦΚ

Ρύθμιση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο θα ανέρθει στα 76 εκατ. ευρώ,

16 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Ρύθμιση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο θα ανέρθει στα 76 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, προβλέπεται για το έτος 2023 η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Ο μηδενικός συντελεστής θα εφαρμοστεί με επιστροφή στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα καταβάλλεται κατά την αγορά του καυσίμου.

Να σημειωθεί, ότι οι δικαιούχοι, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες, θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η προτεινόμενη παρ. 4 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001, με την οποία προβλέπεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων στους αγρότες για το έτος 2023, απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους της παραγωγής των προϊόντων των αγροτών λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των εργασιών τους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024