,

Το Λύκειο του Πεταλιδίου στον Όσιο Βησσαρίωνα

Από το Πεταλίδι Μεσσηνίας στην Μονή Αγάθωνος

31 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, τα ευλογημένα χώματα, στα οποία ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης διήλθε οσιακά τον βίο του «ευεργετών και ιώμενος και ποιών ελεημοσύνας», επισκέφθηκαν  μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Πεταλιδίου Μεσσηνίας, της γενέτειρας του Οσίου, συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Δήμητρα Γρουσουζάκου και τους καθηγητές τους.

 

Με την ευχή, ευλογία, αλλά και προτροπή του σεπτού και φιλάγιου Ποιμενάρχου τους, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, τα παιδιά του Πεταλιδίου, επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και συγκεκριμένα το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, όπου τους υποδέχθηκε εγκαρδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και τους καλωσόρισε στη Λαμία.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία τους προς τα παιδιά, τόνισε μεταξύ των άλλων τους ιερούς δεσμούς, οι οποίοι συνδέουν τους δύο τόπους, το Πεταλίδι και την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με την Λαμία και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με συνδετικό και άρρηκτο κρίκο τον Όσιο Βησσαρίωνα. Με ιδιαίτερη μάλιστα χαρά πληροφορήθηκε από τα ίδια τα παιδιά ο κ. Συμεών ότι ο σεβαστός πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, π. Φίλιππος, είχε πρόσφατα επισκεφτεί το σχολείο τους και είχε παρουσιάσει στα παιδιά τον βίο και την πορεία του Οσίου Βησσαρίωνα.

Ο κ. Συμεών εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη των παιδιών, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεταλίδι και στα θυρανοίξια του πρώτου Ναού αφιερωμένου στον Όσιο Βησσαρίωνα και επεσήμανε  ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ανάμεσα στους προγόνους τους και στους συντοπίτες τους συγκαταλέγεται και ένας Όσιος της Εκκλησίας μας, ο οποίος σε όλη του τη ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του έζησε με ταπεινότητα και δόθηκε στην διακονία της αγάπης και στην φιλανθρωπία δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο και έγινε πατέρας των πτωχών, των ορφανών και των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τα παιδιά να μεταφέρουν την ειλικρινή του αγάπη και τον βαθύτατο σεβασμό του προς τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Σε όλα τα παιδιά ο Σεβασμιώτατος προσέφερε διάφορες ευλογίες, ενώ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ ένα τραγούδι για τον Όσιο με τίτλο: «Εις τον τάφον του Γέροντος», το οποίο αποτελεί μελοποιημένο ποίημα, του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος, μακαριστού Αρχιμ. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

Ακολούθως, τα παιδιά επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, για να λάβουν την χάρη του Οσίου Βησσαρίωνα προσκυνώντας ευλαβικά το άφθαρτο σκήνωμά του και γευόμενοι την φιλοξενία και την αγάπη του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανού και των Πατέρων της Ιεράς Αδελφότητος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024