,

Το νερό της Γης εντοπίστηκε σε νεογέννητο άστρο (βίντεο)

Ισχυροποιείται η θεωρία για τη διαστημική καταγωγή του νερού στον πλανήτη μας

9 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην προσπάθεια ανακάλυψης της καταγωγής της ζωής η επιστημονική κοινότητα μελετά δύο σενάρια. Ένα ότι η ζωή είναι γήινο προϊόν και δημιουργήθηκε είτε μέσα στους ωκεανούς είτε σε κάποιες γούρνες κοντά σε ηφαίστεια και ένα που υποδεικνύει τους διαστημικούς βράχους (αστεροειδείς, κομήτες, μετεωρίτες) ως μεταφορείς των δομικών υλικών της ζωής στον πλανήτη μας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την προσπάθεια ανακάλυψης της καταγωγής του νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας. Υπάρχουν επιστήμονες που αναζητούν την γήινη προέλευση του αλλά η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι το νερό το έφεραν στον πλανήτη οι κάθε είδους διαστημικοί βράχοι που κυριολεκτικά βομβάρδιζαν τη Γη επί πολλά εκατ. έτη την πρώτη περίοδο της ύπαρξης της.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιοαστρονομίας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι εντόπισε την προέλευση του νερού. Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν παρατηρήσεις στο V883 Orionis, ένα νεογέννητο άστρο σε απόσταση 1,300 ετών φωτός από τη Γη και στο νεφέλωμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το άστρο εντόπισαν υδρατμούς με χημική σύσταση των υδρατμών που υπάρχουν σε κομήτες που κινούνται στη διαστημική γειτονιά της Γης.

«Η χημική σύνθεση του νερού στο δίσκο κοσμικής ύλης που έχει σχηματιστεί γύρω από το άστρο είναι παρόμοια με αυτή του νερού των κομητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Αυτή είναι η επιβεβαίωση της ιδέας ότι το νερό στα πλανητικά συστήματα σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, πριν από τον Ήλιο, στον διαστρικό χώρο και έχει κληρονομήθηκε τόσο από τους κομήτες όσο και από τη Γη, σχετικά αμετάβλητο» ο αστρονόμος Τζον Άμποτ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024