Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης του έργου αποκατάστασης από θαλάσσια διάβρωση της Παραλίας Λουκισίων

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης που παρατηρείται επί μακρό χρονικό διάστημα

25 Μαρτίου 2023

του/της Newsroom

Σύμβαση για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΚΙΣΙΩΝ», του Δήμου Χαλκιδέων, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης που παρατηρείται επί μακρό χρονικό διάστημα (άνω της εικοσαετίας), εξαιτίας της κυματικής επίδρασης στην παραλία Λουκισίων και η αναζήτηση της πλέον ενδεδειγμένης τεχνικής πρότασης αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ανάπλασης της περιοχής. Η παράκτια ζώνη ενδιαφέροντος οριοθετείται από τμήμα μήκους 3χλμ μεταξύ των εκβολών προς τη θάλασσα των δύο χείμαρρων που διασχίζουν την περιοχή, από τη θέση «Καταρράκτης» έως τα δυτικά του αρχαίου λιμένα της Ανθηδώνος.

Ειδικότερα,  η μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση των εξής επί μέρους μελετών:

  • Τοπογραφική και Βυθομετρική μελέτη της ευρύτερης περιοχής
  • Γεωλογική αναγνωριστική μελέτη της παράκτιας ζώνης
  • Ακτομηχανική μελέτη μέσα από την οποία:

(α) Θα μελετηθεί η ακτομηχανική δυναμική και οι μεταβολές της ακτογραμμής της παραλίας Λουκισίων και θα διερευνηθούν κατ’ αρχάς οι αιτίες διάβρωσής της, όπως είναι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, οι φυσικές διεργασίες και η κλιματική αλλαγή.

(β) Θα προταθούν ήπια έργα ακτομηχανικής φύσεως για την προστασία της ακτογραμμής σε επίπεδο μελέτης προκαταρκτικού σταδίου Λιμενικών έργων. Για τον σκοπό αυτό θα προταθούν με πλήρη αιτιολόγηση:

  • Ο τύπος των αναγκαίων έργων (κάθετα ή κατά μήκος της ακτής) και
  • Τρεις εναλλακτικές διατάξεις έργων.

(γ) Θα μελετηθεί η ακτομηχανική συμπεριφορά της περιοχής μελέτης μετά την κατασκευή των προτεινόμενων αυτών έργων, με χρήση αριθμητικών μοντέλων, και θα εξεταστεί η απόκριση της ακτογραμμής μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους και μετά από χρονικό διάστημα πέντε ετών.

(δ) Με βάση τα αποτελέσματα των υπολογισμών θα προκύψει τεκμηριωμένη επιλογή της βέλτιστης τεχνικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά λύσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος που ταλανίζει τους συμπολίτες μας σε μια από τις πιο σημαντικές παραλιακές ζώνες της βοιωτικής μας ακτής.  Επιχειρούμε μέσα από τη μελέτη αυτή, να επιλύσουμε την ακτομηχανική άσκηση η οποία προκαλεί το έντονο φαινόμενο διάβρωσης της παραλίας Λουκισίων, προτείνοντας παράλληλα τα τεχνικά έργα προστασίας της ακτογραμμής.  Στόχος μας η αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της τοπικής τουριστικής οικονομίας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024