Big Tech: Ποιοι κολοσσοί θα αντιμετωπίσουν σκληρότερο ρυθμιστικό έλεγχο

Η ΛΙΣΤΑ

26 Απριλίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Η Apple, η Amazon και δεκαεπτά ακόμη τεχνολογικοί κολοσσοί περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις «πολύ μεγάλες» διαδικτυακές πλατφόρμες ή τις μηχανές αναζήτησης  που αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές και δυνητικά υψηλότερα πρόστιμα εάν παρεκκλίνουν από τους κανόνες, σύμφωνα με το CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, παρουσίασε στα τέλη του 2020 μια νέα νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν στενότερα τους τεχνολογικούς γίγαντες. Σύμφωνα με αυτόν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος εφαρμόστηκε πριν από τέσσερις μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ελέγχουν το περιεχόμενο για να μειώσουν τις κακόβουλες πληροφορίες και να ορίσουν κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η λίστα

Την Τρίτη δημοσιεύτηκε η λίστα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα τοπ ονόματα της τεχνολογίας:

Alibaba’s AliExpress
Amazon Marketplace
Apple AppStore
Booking.com
Facebook
Google Play
Google Maps
Google Shopping
Instagram
LinkedIn
Pinterest
Snapchat
TikTok
Twitter
Wikipedia
YouTube
Zalando
Bing
Google Search

Tέσσερις Μήνες

Αυτές οι πλατφόρμες θα έχουν πλέον τέσσερις μήνες διορία για να συμμορφωθούν με τους κανόνες υπό την ομπρέλα της DSA. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών στους χρήστες του Διαδικτύου σχετικά με το γιατί τους προτείνονται συγκεκριμένοι ιστότοποι ή άλλες λεπτομέρειες.

Όλες οι διαφημίσεις σε αυτές τις πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μια ετικέτα σχετικά με το ποιος πλήρωσε για αυτές, ενώ επιπλέον οι συμβάσεις με όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει να έχουν περίληψη σε απλή γλώσσα, καθώς και στις διάφορες γλώσσες των χωρών που λειτουργούν.

Η μη εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας και, τελικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στην περιοχή.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως τον Ιλον Μασκ, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter, ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει σημαντικό όγκο εργασιών για να συμμορφωθεί με το νέο εγχειρίδιο κανόνων.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, είπε στο Politico Europe ότι αυτές οι εταιρείες «δεν θα μπορούν να ενεργούν πλέον ανεξέλεγκτα».

«Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για 19 πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης για να συμμορφωθούν πλήρως με τις ειδικές υποχρεώσεις που τους επιβάλλει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Η Τρίτη σηματοδότησε την πρώτη επίσημη αναγνώριση του ποιες εταιρείες θα βρίσκονται υπό αυτούς τους σκληρότερους ελέγχους στο πλαίσιο της DSA. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προστεθούν περισσότερες εταιρείες στο μέλλον.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ