18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα Μουσεία

Δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

11 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει το ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τις εξής δράσεις:

ΔΡΑΣΗ 1

ΤΙΤΛΟΣ: «Στον κήπο με τα αγάλματα»
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δίωρη εκπαιδευτική δράση για παιδιά με θέμα τη χρήση του μαρμάρου, ως υλικό της φύσης στην αρχαία ελληνική τέχνη. Θεματική ξενάγηση των παιδιών στην υπαίθρια έκθεση γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας. Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της διαχρονικής σημασίας του μάρμαρου, πετρώματος με πολλές διαφορετικές ιδιότητες. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αυτός ο φυσικός λίθος χρησιμοποιείται τόσο στη γλυπτική όσο και στην αρχιτεκτονική είναι λόγω της απίστευτης ομορφιάς του. Το μάρμαρο έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε πλήθος παραλλαγές και χρήσεις. Είναι ένα υλικό βγαλμένο από τα σωθικά της γης με απίστευτη αντοχή και εξαιρετική αισθητική.
Η Δράση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας
Ημέρα: Πέμπτη 18.5.2023
ΩΡΕΣ:
10.00 π.μ.- 12.00 π.μ.
Τηλ. 2262023559, υπεύθυνη αρχαιολόγος: Ευτυχία Κουρούνη

ΔΡΑΣΗ 2

ΤΙΤΛΟΣ: «Συντηρώντας το παρελθόν στο παρόν».
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δίωρη εκπαιδευτική δράση με θέμα τη συμβολή της συντήρησης στην αειφορία των υλικών κατασκευής αρχαίων αντικειμένων Σκοπός της δράσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί συντήρηση αρχαίων αντικειμένων, είναι να αναδείξει τη σημασία της για τη διατήρηση των υλικών καταλοίπων της πολιτισμικής κληρονομιάς, την επιβράδυνση των διαδικασιών φθοράς τους και σε ορισμένες περιπτώσεις την αποκατάσταση της μορφής τους, ώστε να γίνουν κατανοητά από το κοινό.
Η Δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου.
Ημέρα: Πέμπτη 18.5.2023
Ώρα: 10.00 π.μ.- 12.00 π.μ.
Τηλ. 2262058220 & 2262059813, Υπεύθυνη συντηρήτρια: Γωγώ Ψαρρού

ΔΡΑΣΗ 3

ΤΙΤΛΟΣ: «Το φυσικό τοπίο και η σημασία του στο μνημειακό περιβάλλον».
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ξενάγηση στη Μονή Οσίου Λουκά και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της Μονής με σκοπό να αναδειχθεί η κοινή πορεία μνημείων και φύσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αισθητικής, όπου τα στοιχεία αυτά ταυτίζονται και νοούνται ως μια ενότητα.
Ημέρα: Πέμπτη 18-5-2023
Ώρα: 10.00 π.μ.- 12.00 π.μ.
Τηλ. 2262023559, Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Ελισσάβετ Τζαβέλλα
Χώρος διεξαγωγής: Μονή Οσίου Λουκά

Την ημέρα του εορτασμού, Πέμπτη 18 Μάϊου 2023, η είσοδος είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024