Βεργή Σερρών: Ένα ιδιαίτερης ομορφιάς περιβάλλον και το εκκλησάκι με την παράξενη ιστορία του

Το χωριό Βέργη βρίσκεται στη ΝΔ περιοχή των Σερρών, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου . Απέχει από τη Νιγρίτα 11 χμ. και από τις Σέρρες 25 χμ

5 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Το χωριό Βέργη βρίσκεται στη ΝΔ περιοχή των Σερρών, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου . Απέχει από τη Νιγρίτα 11 χμ. και από τις Σέρρες 25 χμ.

Γύρω από το χωριό βρίσκονται σε απόσταση από 2 ως 5 χμ. τα χωριά Νικόκλεια, Αγία Παρασκευή, Σησαμιά, Λυγαριά, Δημητρίτσι και Τριανταφυλλιά. Οι κάτοικοι τη Βέργης είχαν επικοινωνία και επαφές-ιδιαίτερα τα παλιά χρόνια – και με τα χωριά του όρους Βερτίσκου, Σοχό, Φλαμούρι, Βερτίσκο (Μπέρβα), Χωρούδα και Όσσα (Βισόκα).

H ιστορία του Αγίου Παντελεήμονα στο ποτάμι του Κουπατσιανού στην Σπαχή Νικοπόλεως και τη Βέργη Σερρών:Ήταν άνοιξη του 1973. Η καλομάνα μ’ η Ναζλού, σήκωσε πρωί-πρωί από το κρεβάτι τον συχωρεμένο τον πατέρα μου, Σταύρο, λέγοντάς του: «Σταύρη σούκ’, εμέρωσεν, σούκ’!». Ποια ήταν η βιασύνη της;

«Εκεί απάν’ ’ς σα κάσια, στο ποτάμ’, είδα τον Άγιο Παντελεήμονα, ’ς σ’ όρομα μ’. Εψαλάφεσεν οσπίτ’. Εκεί απάν’ να χτίεις έναν εκκλησόπον, όπως ’ς σο χωρίον, σην πατρίδαν.»

Δεν υπήρχε άνθρωπος στο σπίτι και στη γειτονιά να αντισταθεί και να φέρει αντιρρήσεις σε ό,τι έλεγε η πατσή-Ναζλού, όπως ήταν το… πλήρες όνομά της για το χωριό, που σημαίνει αδελφή Ναζλού.

Εκεί, στο ποτάμι, όπου οραματίστηκε το χτίσιμο του παρεκκλησιού, υπάρχουν τα λιβάδια του παλιού οθωμανικού χωριού Κουπάτς ντερέ, όπου από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο βοσκούσαν τα γελάδια του χωριού Βέργη και ορισμένες μέρες και της γειτονικής Τριανταφυλλιάς, η οποία «δανειζόταν» τα λιβάδια, λόγω του νερού και της ανάγκης για πότισμα των ζωντανών.

Η διαταγή της πατσή-Ναζλούς έπρεπε να εκτελεστεί χωρίς καθυστέρηση, μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: υπέδειξε ως σημείο ανέγερσης του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα την κορυφή ενός βράχου, στον οποίο δεν οδηγούσε ούτε κακοτράχαλο μονοπάτι.

Έτσι, από τον Απρίλη δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι μήκους περίπου 40 μέτρων, την ίδια χρονιά, αναγέρθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα.

Έτσι, το 1973, εγκαινιάστηκε και έγιναν τα θυρανοίξια του παρεκκλησιού από τον παπα-Δημήτρη, ο οποίος αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο πριν από μερικές βδομάδες(2015), αγγίζοντας τα 100 χρόνια ζωής.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024