Εκλογές 2023: «Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Καρφιά από Τζάκρη, Βαρεμένο και Βίτσα για την ήττα

25 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης μοιάζει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις ημέρες μετά την οδυνηρή ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με στελέχη του να ρίχουν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας, με αιχμές στον Αλέξη Τσίπρα και την επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος, αλλά και της αναζήτησης ευθυνών για την κακή εκλογική επίδοση.

Εικόνες από το εκρηκτικό κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν σήμερα το πρωί βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Τη σκυτάλη πήραν σήμερα η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Δημήτρης Βίτσας.

Αναλυτικότερα, η βουλευτής του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, έστρεψε τα πυρά της στην επικοινωνιακή εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ζητούμενο είναι το αφήγημα. Και αυτό θα κάνουμε σήμερα στην Κεντρική μας Επιτροπή. Να χαραχθεί το αφήγημα, το οποίο θα είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που είχαμε την πρώτη φορά. Αν κατορθώσουμε να το επικοινωνήσουμε, με την εσφαλμένη επικοινωνιακή καμπάνια που είχαμε και με τον περιορισμένο τρόπο προβολής από τα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα. Κατά την άποψή της, η επικοινωνιακή καμπάνια θα έπρεπε να εστιαστεί περισσότερο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ερωτηθείσα ποιος κάνει την καμπάνια, απάντησε κατηγορηματικά το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη το κόμμα να «επικοινωνήσει τις πολιτικές θέσεις και όχι τα πρόσωπα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής, θέλησε να καυτηριάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Μακάρι να ήταν τόσο απλό το θέμα, να πάρεις δύο – τρία πρόσωπα και να βάλεις πιο μπροστά. Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι τίθεται σε τέτοιου είδους προτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναστοχασμό. Θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά τώρα. Αλλά δεν θα τα πω γιατί δεν είναι κατάλληλη ώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους άγονες αντιπαραθέσεις» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ωρα Ελλάδος» με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη. Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια ήττα η οποία ήταν εξωφρενικά μη αναμενόμενη και προσέθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες μπήκαν αυτογκόλ πολύ θεαματικά. Αυτό ξεπερνά και τη φαντασία, συμπλήρωσε.

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 21 Μαΐου, με φόντο τη συζήτηση για τις ευθύνες το οδυνηρό αποτέλεσμα, αποτύπωσε και ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου.

Κατά τον Δημήτρη Βίτσα, σαφέστατα και έχει ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι έχει πρώτο λόγο και για την επόμενη πορεία.

Ερωτηθείς αν είναι ώρα ο Τσίπρας να δώσει τη σκυτάλη αλλού και να γυρίσει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι δεν είναι ώρα να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα.

Σε ό,τι αφορά στην εσωκομματική διαμάχη, είπε πως η συλλογικότητα για ένα αριστερό κόμμα είναι πάντοτε το επιδιώκομένα, όμως στην παρούσα στιγμή δεν είναι αυτό το αντικείμενο. «Δεν χρειαζόμαστε εκ των έσω βολές, οι οποίες βοηθάνε και τις εκ των έξω βολές» τόνισε με νόημα.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι θα συζητήσουν και το τι έφταιξε στις εκλογές της 21 Μαΐου.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024