«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι

16 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».

Την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 αναμένεται να ανοίξει, όπως επιβεβαιώθηκε εχθές, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις επιδοτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», με την προθεσμία να λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το νέο αυτό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της κυβέρνησης «Σπίτι μου» και εκτιμάται πως θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» θα έχει συνολικό προϋπολογισμό τα 300 εκατ. ευρώ και θα είναι χωρισμένο σε δυο σκέλη.

Το πρώτο μέρος αφορά στο «Εξοικονομώ» (προϋπολογισμός 200 εκατ.). Στο σκέλος αυτό τα ευάλωτα νοικοκυριά θα δύνανται να επιδοτούν παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και τα smarthome κ.α.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στο «Ανακαινίζω» (προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ). Στο στάδιο αυτό -το οποίο προϋποθέτει την ένταξη στο «Εξοικονομώ»- εντάσσονται παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως είναι η ανακαίνιση χώρων μπάνιου, η ανακαίνιση χώρων κουζίνας, η αντικατάσταση πόρτας εισόδου, η αντικατάσταση και η επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024