Μια ελληνική πολυεθνική που ανταγωνίζεται τους καλύτερους του κόσμου

Με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες στις πέντε ηπείρους η Mytilineos βάζει πλώρη για την είσοδο της σε μεγάλη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά

5 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η ισχυρή διεθνής παρουσία της Mytilineos σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου με μεγάλα έργα και ενεργειακά πρότζεκτ, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών μετάλλων που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 3% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, κατατάσσουν τον Ομιλο στην κατηγορία των “ελληνικών πολυεθνικών” καθώς το 70% του τζίρου της προέρχεται από δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Το επόμενο βήμα θα είναι η είσοδος της στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές καθώς τα μεγέθη του Ομίλου που εκτοξεύθηκαν το 2022 πληρούν πλέον τα κριτήρια εισαγωγής ακόμη και στον στον FTSE 100 του Λονδίνου.

Οπως σημειώνουν στο Protagon οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν στενά την εταιρεία μετά την επίτευξη του πρώτου μεγάλου στόχου που ήταν η είσοδος στο δείκτη MSCI Standard Greece (εισήλθε τον περασμένο Μάιο), η Mytilineos θα μπορούσε με άνεση να μπει στα σαλόνια ενός διεθνούς χρηματιστηρίου και να αποκτήσει και διεθνώς το χρηματιστηριακό εκτόπισμα και την αποτίμηση που της αξίζει.

Τα μεγέθη είναι πλέον τέτοια που δικαιολογούν και με το παραπάνω την παρουσία του σε ένα – ή και περισσότερα – μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως είναι το Euronext των Βρυξελλών ή του Παρισιού. Ομως ιδανικότερος στόχος θα ήταν η εισαγωγή στον FTSE 100 του Λονδίνου, όπου οι κεφαλαιοποιήσεις που απαιτούνται, ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Αυτό το στόχο άλλωστε υπηρετούν ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου που θα ολοκληρωθεί εφέτος και οι ισχυρές μετοχικές συμμαχίες με ξένους επενδυτές.

Χρονιά μετασχηματισμού το 2023

Το 2022 ο όμιλος Μυτιληναίου πέτυχε ιστορικό ρεκόρ οικονομικών αποτελεσμάτων και η επενδυτική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον τις επιδόσεις του 2023 όπου για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν τα μεγέθη του ομίλου, σύμφωνα με τη νέα δομή μετά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του.

Πλέον, η ονομασία του ομίλου είναι Mytilineos Energy & Metals. H μητρική εταιρεία κρατά τις δραστηριότητες στην ενέργεια -θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ΑΠΕ, προμήθεια λιανικής σε ρεύμα και φυσικό αέριο, προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου- και τα μέταλλα με το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Παράλληλα, δημιουργεί δύο νέες θυγατρικές όπου μεταφέρονται οι δραστηριότητες στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις. Οι στόχοι του μετασχηματισμού, εκτός από τη μεγαλύτερη ευελιξία κάθε τομέα, είναι η καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό και χρηματιστηριακές αγορές και κυρίως η ανάδειξη της πραγματικής αξίας του ομίλου.

Ο όμιλος «παράγει» άνω του 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και τα προϊόντα του αντιπροσωπεύουν το 3% των ελληνικών εξαγωγών. Απασχολεί 5.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 30 χώρες, έχει περισσότερους από 10.000 προμηθευτές και αποδίδει 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν.

Επίσης, ο μετασχηματισμός συμβάλλει και στην «ορατότητα» των επιμέρους δραστηριοτήτων του ομίλου στους επενδυτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο, το όραμα για τη νέα εποχή της Mytilineos είναι να βρίσκεται στην κορυφή της ενεργειακής μετάβασης και να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας.

Ο όμιλος συμμετέχει για πρώτη φορά στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones (Dow Jones Sustainability Indices), που χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας, ως μέλος του δείκτη DJSI Emerging Markets.

Εχει εξάλλου δεσμευτεί ώστε έως το 2030 να έχει μειώσει κατά 30% τους ρύπους και να τους έχει μηδενίσει έως το 2050. Πλέον, το 55% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.

Οι δύο νέες θυγατρικές

Η διοίκηση του ομίλου διαβλέποντας τις δυνατότητες που ανοίγονται στις κατασκευές και στις παραχωρήσεις προχώρησε στην ίδρυση δύο θυγατρικών στις οποίες και θα εισφέρει τις υφιστάμενες δραστηριότητες του ομίλου: πρόκειται για τη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και την Μ. Παραχωρήσεις.

Στον όμιλο εκτιμούν ότι αναδύονται projects άνω των 20 δισ. ευρώ στο άμεσο μέλλον, τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν, είτε ως δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του Δημοσίου προγράμματος επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω σύμπραξης Δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και μακροχρόνιων παραχωρήσεων.

Στόχος του εν λόγω μετασχηματισμού είναι να δοθεί το απαραίτητο management focus στις εν λόγω δραστηριότητες, να βελτιωθεί η λειτουργική τους αποτελεσματικότητα ως ξεχωριστές πλέον εταιρικές οντότητες καθώς και να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών.

Στις δύο εταιρείες θα εισφερθούν τα υφιστάμενα έργα που έχει ήδη αναλάβει ο όμιλος και παράλληλα θα ενισχυθούν με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές πάσης φύσεως. Παράλληλα, θα στελεχωθούν και με νέα στελέχη με απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές και μέσα από τις συνέργειές τους καταφέρνουν να ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Στις κατασκευές το ανεκτέλεστο ξεπερνά κατά πολύ το 1,5 δισ. ευρώ και μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εισαγωγή της κατασκευαστικής εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ισχυρές συμμαχίες

Στον όμιλο Μυτιληναίου το καναδικό fund Fairfax του ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα επενδύει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ και θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοοστό κοντά στο 6,5%. Η Fairfax απέκτησε 2.702.703 ιδίες μετοχές του ομίλου προς 18,5 ευρώ η μια με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών στην τιμή των 20 ευρώ, σε βάθος διετίας.

Κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ το 2023

Ο στόχος της Mytilineos Energy & Metals για το 2023 είναι να εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022.

Ειδικότερα ο κ. Μυτιληναίος τόνισε: «Το στοίχημα για τη διοίκηση δεν είναι να διατηρήσει τα κέρδη ρεκόρ του 2022 αλλά να τα ξεπεράσει. Προβλέψεις ασφαλείς θα κάνουμε στην ετήσια γενική συνέλευση τον Ιούνιο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι πως ο όμιλος θα έχει ως στόχο να πετύχει στο τέλος του 2023 κέρδη EBITDA 1 δισ ευρώ το λιγότερο».

Υπενθυμίζεται πως τα EBITDA του 2022 ανήλθαν στα 823 εκατ. ευρώ (+130%) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας άνοδο 187%. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως το 2023 τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν από τρεις παράγοντες: Τη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΑΠΕ, τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων από τη μεταλλουργία αλλά και από την εισαγωγή στο σύστημα της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Ειδικότερα, εντός του 2023 o όμιλος θα λειτουργήσει ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 1 GW ενώ το 2024 θα προστεθούν επιπλέον 1,5 GW. Στον τομέα του αλουμινίου οι τιμές του μετάλλου ενισχύονται, καθώς διαπραγματεύονται πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά τόνο. Ο όμιλος έχει κατοχυρώσει σταθερά υψηλή κερδοφορία για το επόμενο διάστημα, παραμένοντας μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως.

Επίσης, το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW θα παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα διπλασιάζοντας έτσι την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της εταιρείας.

Πηγή: Protagon

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024