,

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανάγκες και τις αγωνίες της Εύβοιας

Ο κ. Χατζηγιαννάκης ρωτήθηκε κυρίως για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον πιο «πολύπαθο» νομό της χώρας, την Εύβοια

6 Μαΐου 2023

του/της Newsroom

«Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανάγκες και τις αγωνίες της Εύβοιας», απαντά ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια Μίλτος Χατζηγιαννάκης, για το διακύβευμα των εκλογών του Μαϊου. Ο κ. Χατζηγιαννάκης ρωτήθηκε κυρίως για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον πιο «πολύπαθο» νομό της χώρας, την Εύβοια που έζησε τον «απόλυτο εφιάλτη» τον Αύγουστο του 2021 και σήμερα οι κάτοικοι της προσδοκούν μέτρα ουσιαστικά που θα έχουν άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα, για να πορευθούν στην δύσκολη καθημερινότητά τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια Μίλτου Χατζηγιαννάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Κατερίνα Βλαχοδήμου:

ΕΡ: Η Βόρεια Εύβοια χαρακτηρίζεται από έντονη και συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση ενώ η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού χαρακτηρίζεται από έντονη γήρανση. Γιατί πρέπει, ιδίως οι νεότεροι, να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση;

ΑΠ: Στη Βόρεια Εύβοια αποκρυσταλλώνεται η αδιαφορία και η κοροϊδία του δήθεν επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι κάτοικοί της, νεότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, βίωσαν τον Αύγουστο του 2021 τον απόλυτο εφιάλτη, παρακολουθώντας επί δέκα ημέρες, αβοήθητοι από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον τόπο τους να καίγεται και το βιος τους να καταστρέφεται. Ελάχιστα έχουν γίνει εδώ και είκοσι μήνες, αντίθετα, ο εμπαιγμός και η εκμετάλλευση έχουν την τιμητική τους. Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται ακόμα στον “αέρα”, τα ιδιωτικά συμφέροντα οργιάζουν, τα σχολεία υποβαθμίζονται, οι αδυναμίες στις δομές υγείας και στον στόλο του ΕΚΑΒ είναι τεράστιες, όπως με τον πλέον τραγικό τρόπο έδειξε μία ακόμα απώλεια ενός κατοίκου της Β. Εύβοιας που έχασε τη ζωή του περιμένοντας το ασθενοφόρο. Οι πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, όπως και ολόκληρης της χώρας, γνωρίζουν ότι η ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορούν και θα δώσουν ένα τέλος σε ένα καθεστώς που κάνει την καθημερινότητά τους αφόρητη.

ΕΡ: Οι πρωτοφανείς, σε έκταση και διάρκεια, δασικές πυρκαγιές οδήγησαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και επηρέασαν αρνητικά και έντονα τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Β. Εύβοιας. Οι απώλειες έχουν μακροχρόνιο χαρακτήρα. Το σχέδιο ανασυγκρότησης μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ζητούμενα;

ΑΠ: Δεν μπορεί να συνιστά σχέδιο ανασυγκρότησης η πολιτική της κυβέρνησης με κάθε είδους “pass”. Η πραγματικότητα δείχνει ότι για την απερχόμενη κυβέρνηση η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δεν περιλαμβάνει τους κατοίκους της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των ρητινοκαλλιεργητών, οι οποίοι αυτές τις ημέρες βρίσκονται και πάλι σε κινητοποιήσεις, αφού η ΝΔ, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, τους εξαπάτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, υποσχόμενη από μήνα σε μήνα προσλήψεις που οι άνθρωποι δεν είδαν ποτέ. Η ίδια εικόνα επικρατεί παντού, στους δήμους και τα δασαρχεία, το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο και στην πραγματικότητα οι συμβασιούχοι καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, χωρίς καμιά πρόβλεψη για προσλήψεις. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να έρθει σε επαφή με τους κατοίκους ούτε μία φορά μετά την καταστροφή. Απαιτείται λοιπόν ξεκάθαρα μια ριζική αλλαγή πολιτικής, απαιτούνται απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες της Βόρειας Εύβοιας που μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να δώσει.

ΕΡ: Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Εύβοια, ποιες παρεμβάσεις θα απαιτηθούν άμεσα και ποιες μεσοπρόθεσμα;

ΑΠ: Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες, κτηνοτρόφοι, αγρότες και μελισσοκόμοι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα, να υπάρξει φορολογική μέριμνα και ένα σοβαρό σχέδιο απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη Βόρεια Εύβοια. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει στελέχωση των δήμων και των δασαρχείων με μόνιμες προσλήψεις, ενώ, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν επιχορηγήσεις, ειδικά κίνητρα, απαλλαγές και ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο για τις εκατοντάδες μικρομεσαίες πυρόπληκτες επιχειρήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δεν έλαβε την παραμικρή αποζημίωση. Μακροπρόθεσμα, η Εύβοια έχει ανάγκη από ισόρροπη ανάπτυξη και επένδυση σε ένα μοντέλο τουρισμού άρρηκτα συνδεδεμένου με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού.

ΕΡ: Το «Δικαιοσύνη παντού», ποια χαρακτηριστικά θα έχει στην Εύβοια;

ΑΠ: Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για Δικαιοσύνη Παντού περιγράφει την ανάγκη για ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και πυλώνες τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Αυτό περιλαμβάνει και την Εύβοια, προσαρμοσμένο προφανώς στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της. Δικαιοσύνη στην ανάπτυξη, με έργα υποδομών που η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε ανίκανη να πραγματοποιήσει, με αναβάθμιση του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου. Δικαιοσύνη στην Υγεία, με μόνιμες προσλήψεις γιατρών του Ε.Σ.Υ., με έκδοση του νέου κανονισμού λειτουργίας του Γ.Ν. Χαλκίδας, με αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Τοπικές Μονάδες Υγείας, με ανανέωση του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ και έναρξη επιτέλους λειτουργίας του σταθμού ΕΚΑΒ στο Μαντούδι. Δικαιοσύνη στη Παιδεία, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με στήριξη και ενίσχυση των ΕΠΑΛ Χαλκίδας, με βούληση να μπει ένα τέλος στη διαρκή υποβάθμιση των σχολείων όλου του νομού.

Δικαιοσύνη στην ενέργεια, για να σταματήσει η ξέφρενη τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών που κοντεύουν να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών στη Νότια Εύβοια και ιδιαίτερα στην Κάρυστο, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

ΕΡ: Μπορεί μια προοδευτική διακυβέρνηση να στηριχθεί σε κόμματα που θεωρούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες για τις εξελίξεις με τη ΛΑΡΚΟ;

ΑΠ: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε και κατάφερε, παρά τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, κράτησε τη ΛΑΡΚΟ ανοικτή, με το σύνολο των εργαζομένων στις θέσεις τους και πληρωμένους. Αντίθετα, η ΝΔ προχώρησε συνειδητά στην πλήρη απαξίωση της εταιρείας με μόνο στόχο το ξεπούλημά της, αντιμετωπίζοντας ως αναλώσιμους πάνω από 1200 εργαζόμενους και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους αυτούς αλλά και στις ευρύτερες τοπικές κοινωνίες. Από εκεί και πέρα, βασική προϋπόθεση για μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα αναμετρηθούν με την πολιτική τους ευθύνη. Παρά τις επιμέρους διαφορές, το σαφές δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθούμε όλοι τη Δευτέρα 22 Μαΐου, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι το πρώτο κόμμα, δεν είναι άλλο από το Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Πρόοδος, Ελπίδα ή Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024