,

Μπολόνια: Η υποτιμημένη πόλη που πρέπει να επισκεφτείς

Από το φαγητό μέχρι την ιστορία και την αρχιτεκτονική της, αυτή η πόλη είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία

29 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Και όμως, οι υποτιμημένες πόλεις ως ταξιδιωτικοί προορισμοί μπορούν να έχουν τεράστιο πλούτο και αξέχαστες εμπειρίες να σας προσφέρουν. Αυτό επισημαίνει ο ταξιδιωτικός συντάκτης ο οποίος σε άρθρο του στο CNBC γράφει ότι η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Τόκιο μπορεί να βρίσκονται στη λίστα με τα ταξίδια ζωής που θα ήθελε να κάνει κανείς ωστόσο οι λεγόμενες υποτιμημένες πόλεις έχουν τα πλεονεκτήματά τους — συχνά μπορεί να είναι λιγότερο πολυσύχναστες, πιο προσιτές και εξίσου ενδιαφέρουσες.

Ως ταξιδιωτικός δημοσιογράφος ο Σάραελ Κόλμπεργκ ρώτησε 175 τακτικούς ταξιδιώτες, ειδικούς και πράκτορες σχετικά με το ποια πόλη πιστεύουν ότι είναι η πιο υποτιμημένη στις ταξιδιωτικές λίστες. Η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν η Μπολόνια της Ιταλίας.

«Η Μπολόνια είναι ανερχόμενη και έτοιμη να γίνει η νέα “καυτή” ιταλική πόλη για να επισκεφτεί κανείς», σύμφωνα με τον Tom Marchant, ιδρυτή της πολυτελούς ταξιδιωτικής εταιρείας Black Tomato. «Και ως το σπίτι των ζυμαρικών Bolognese, είναι μια γαστρονομική Μέκκα!».

Το νέο hot spot στην Ιταλία

Η Μπολόνια έχει πολλά παρατσούκλια. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα La Rossa («Κόκκινη», για τις κεραμιδένιες στέγες της), La Dotta («Μάθηση», για το αρχαίο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια) και το πιο διάσημο, La Grassa («Χοντρή», για την πλούσια κουζίνα της).

Ιδού, λοιπόν, οι τρεις κορυφαίοι λόγοι για να βάλετε τη Μπολόνια στη λίστα ταξιδιών σας φέτος, γράφει ο ταξιδιωτικός συντάκτης:

1. Απαράμιλλη γαστρονομία

Οι λάτρεις του φαγητού μπορούν να εξερευνήσουν τις υπαίθριες αγορές της πόλης και τα κρυφά παστίφι και να επισκεφτούν τα εστιατόρια που δημιούργησαν αγαπημένα είδη όπως τα ζυμαρικά Bolognese και τα Tortellini.

Μπορείτε επίσης να περάσετε μια μέρα στο FICO Eataly World (γνωστό και ως ο «Disney World of food»), το θεματικό πάρκο 20 στρεμμάτων της Μπολόνια αποκλειστικά αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα.

Ή, κάντε μια ημερήσια εκδρομή στην περιοχή Emilia-Romagna, όπου γεννήθηκε η ιταλική γαστρονομία.

«Η Μπολόνια έχει εξαιρετική πρόσβαση στη Μόντενα και στην Πάρμα, και τα δύο με διάσημα προϊόντα [όπως το προσούτο Modena και το Parmigiano-Reggiano] που φέρουν το όνομά τους», λέει ο David Hawkraven, ιδιοκτήτης του Designed Travel.

Ο Hawkraven συχνά διοργανώνει επισκέψεις ταξιδιωτών σε τοπικές φάρμες, όπου μπορούν να δοκιμάσουν προσούτο Μόντενα -το οποίο σπάνια βρίσκεται στις ΗΠΑ- ή να μάθουν για τη λεπτή διαδικασία πίσω από το αυθεντικό βαλσάμικο ξύδι.

2. Αρχιτεκτονική και ιστορία

Η Μπολόνια έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τις στοές μήκους 38,5 μιλίων ή τα τοξωτά δρομάκια της.

Φιλοξενεί επίσης 24 μεσαιωνικούς πέτρινους πύργους, συμπεριλαμβανομένου του πιο εμβληματικού ορόσημου της Μπολόνια, Two Towers.

Η ταξιδιωτική συγγραφέας Ann-Marie Cahill λέει ότι η αναρρίχηση στον Πύργο Asinelli, έναν από τους Δύο Πύργους που είναι ανοιχτοί στο κοινό, είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να ξεκινήσουν οι λάτρεις της ιστορίας.

Προτείνει επίσης να επισκεφθείτε την ημιτελή Βασιλική του San Petronio και να περιηγηθείτε στα ρωμαϊκά ερείπια που βρίσκονται κάτω από τη βιβλιοθήκη της Μπολόνια (μπορείτε επίσης να τα δείτε μέσα από τα γυάλινα πατώματα της βιβλιοθήκης).

3. Βολική και προσβάσιμη

Η Μπολόνια είναι μια πόλη ιδανική για περπάτημα, πράγμα το οποίο εξυπηρετεί ώστε να μην νοικιάσει κανείς αυτοκίνητο. Αν θέλετε επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας, υπάρχει αστικό λεωφορείο με εισιτήρια που ξεκινούν από 1,30 ευρώ.

Οι ντόπιοι είναι φιλικοί και η πόλη είναι γενικά ασφαλής.

Η πόλη βρίσκεται στη Βόρεια Ιταλία, από όπου μπορείτε να εξορμήσετε και σε άλλες όμορφες ιταλικές πόλεις. Απέχει μόλις 70 μίλια από τη Φλωρεντία, 95 μίλια από τη Βενετία και 135 μίλια από το Μιλάνο.

Ωστόσο, η πόλη είναι ένας προορισμός από μόνη της!

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024