,

Σπύρος Πνευματικός: Η κυβέρνηση κατηύθυνε πολλούς πόρους στην Εύβοια και έτσι θα συνεχίσει, αν την εμπιστευθούν οι πολίτες

Επισημαίνει ότι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ είναι ο τομέα της δημόσιας υγείας με παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τις υφιστάμενες ελλείψεις.

6 Μαΐου 2023

του/της Newsroom

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατευθύνει πολλούς πόρους στην Εύβοια και έτσι θα συνεχίσει αν την εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες, αναφέρει ο υποψήφιος με τη ΝΔ στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Πνευματικός, σημειώνει ότι το σχέδιο Ανασυγκρότησης της Εύβοιας μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της περιοχής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση και δέσμευση από όλους ότι με αυτό το σχέδιο θα προχωρήσουν, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης και των συσχετισμών. Την ίδια ώρα ωστόσο ο κ. Πνευματικός δεν διστάζει να δηλώσει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Επισημαίνει πάντως ότι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ είναι ο τομέα της δημόσιας υγείας με παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τις υφιστάμενες ελλείψεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου με τη ΝΔ στην Εύβοια Σπύρου Πνευματικού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Κατερίνα Βλαχοδήμου:

ΕΡ:  Η Εύβοια έχει πληγεί από αλλεπάλληλες δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο των κατοίκων της, όπως αυτό αποτυπώνεται στην επικοινωνία σας με τον κόσμο;

ΑΠ: Οι κάτοικοι της Εύβοιας θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αυτό ακούω σε όλες μου τις επαφές. Θέλουν να δουν να προχωράνε έργα που εκκρεμούν δεκαετίες, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου. Να υπάρχουν υποδομές υγείας, παιδείας και άθλησης, να μπορούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους να βρουν καλές δουλειές. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, τόσο κοντά στην Αθήνα και τη Στερεά Ελλάδα, και τόσο μακριά, σε όρους προσβασιμότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατευθύνει πολλούς πόρους στην περιοχή, προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Έτσι θα συνεχίσουμε, αν μας εμπιστευθεί ο κόσμος.

ΕΡ: Το σχέδιο Ανασυγκρότησης, είναι τελικά ένα σχέδιο που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα; Πόσο έχει προχωρήσει;

ΑΠ: Το σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας είναι ένα οραματικό σχέδιο για την περιοχή, το οποίο εκπονήθηκε με την ευρύτατη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε κάθε στάδιο. Έχει αποτυπωθεί σε ένα masterplan με 71 έργα, στους τομείς των υποδομών, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, με προϋπολογισμό 390 εκατομμύρια ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους. Κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί, άλλα είναι σε τροχιά υλοποίησης. Σίγουρα, ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει από τη μία μέρα στην άλλη. Πιστεύω πως έχει την προοπτική να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την εικόνα της περιοχής. Προϋποθέτει, όμως ευρύτερη συναίνεση και δέσμευση από όλους ότι με αυτό το σχέδιο θα προχωρήσουμε, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης και των συσχετισμών.

ΕΡ:  Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται εξέλιξη του Εθνικού Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία, φαίνεται πως η τοπική κοινωνία στην Εύβοια βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Γιατί;

ΑΠ: Δεν σας κρύβω ότι, ως γιατρό που υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και χρόνια, με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε περισσότερα στον τομέα αυτό. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα σε ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, στο ίδιο επίπεδο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανεξαρτήτως που μένει ή της οικονομικής του κατάστασης. Έχω καταθέσει επανειλημμένα στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, όπως τη δημιουργία ενός υγειονομικού χάρτη που θα αποτυπώνει τις ανάγκες κάθε περιοχής σε δομές και προσωπικό, την αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα έσοδα και τα έξοδά τους με ευθύνη των διοικήσεων, τη δημιουργία κέντρων αριστείας (centers of excellence) που θα εφαρμόζουν συστήματα θεραπειών βάσει δεδομένων (evidence-based medicine), την αξιολόγηση βάσει της παραγωγικότητας, με αντίστοιχα μισθολογικά κίνητρα, την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΑΒ και άλλα πολλά. Χαίρομαι που μια από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι η αξιοπρεπής Δημόσια Υγεία, με σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις αυτές.

ΕΡ: Το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν πολλές φορές σε κινητοποιήσεις γιατί ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. Νιώθουν δε ότι στοχοποιήθηκαν και από πάνω, σε εφαρμογή του σχεδίου μεταβίβασης της εταιρείας. Εσείς τι θα τους πείτε ενόψει της κάλπης της 21ης Μαϊου;

ΑΠ: Αυτό που στοχοποιείται είναι μία διαχρονική αβελτηρία του κράτους, για την οποία δεν φέρουν ευθύνη οι εργαζόμενοι. Υπό την πίεση των τεράστιων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ, η λύση της εκκαθάρισης σε λειτουργία και της εύρεσης στρατηγικού επενδυτή ήταν η μόνη εφικτή κα ρεαλιστική λύση. Μην παραβλέπουμε ότι μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση – όπως άλλωστε και τα πρόστιμα – θα επιβάρυνε τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους. Μέλημα όλων είναι, μέσα στη διαδικασία αυτή, να διασφαλιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι, να λάβουν αποζημιώσεις και να συνεχίσουν να εργάζονται στο νέο σχήμα ή σε άλλες θέσεις, μέσω ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, γιατί στη ΛΑΡΚΟ στηρίζονται πολλές οικογένειες και ολόκληρες περιοχές.

ΕΡ: Γιατί οι πολίτες της Εύβοιας, ιδίως οι νεότεροι σε ηλικία, να δώσουν ψήφο ανανέωσης της κυβερνητικής θητείας στη Νέα Δημοκρατία;

ΑΠ: Έχω κι εγώ 2 νέα παιδιά και συζητάω συχνά μαζί τους. Αυτό που μου λένε είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει τι έγινε πριν 30 ή 40 χρόνια και αν φταίει το ένα ή το άλλο κόμμα για τη σημερινή κατάσταση. Οι νέοι κοιτάνε πάντα μπροστά, τους ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο, να μπορούν να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά, να προχωρήσουν τη ζωή τους με τους ίδιους όρους που προχωρούν οι συνομήλικοί τους σε άλλες χώρες. Θέλουν αξιοκρατία, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ανοιχτά και σύγχρονα σχολεία και πανεπιστήμια. Εμείς αυτό πρεσβεύουμε. Ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν επιλέξει τη χώρα μας για να δημιουργήσουν νέες μονάδες. Η ανεργία έχει μειωθεί από 17,5%, που την παραλάβαμε, σε 11,4%. Η κυβέρνηση τρέχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στέγασης για τα νέα ζευγάρια. Για να συνεχίσει η χώρα σε αυτή την πορεία, που πιστεύω ότι μόνο θετική θα είναι για τους νέους, πρέπει η ΝΔ να συνεχίσει τη διακυβέρνησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Ιουνίου 2023