,

Στην 1η θέση η Δωρίδα, στη Στερεά με «Γαλάζια Σημαία» σε 9 παραλίες

Βράβευση εννέα παραλιών της

18 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Εκφράζουμε  τη μεγάλη ικανοποίησή μας για το γεγονός πως και φέτος το καλοκαίρι θα κυματίζουν στις παραλίες του Δήμου Δωρίδος εννέα Γαλάζιες Σημαίες, πιστοποιώντας την καθαρότητα των θαλασσών μας αλλά και την άρτια οργάνωση του παραλιακού μας μετώπου.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Δήμος Δωρίδος αξιολογήθηκε θετικά για εννέα (9) παραλίες, πληρώντας τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” και αυτό αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου  σε συνδυασμό με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι  επιχειρηματίες της περιοχής, για συνεχώς καλύτερες συνθήκες προς τους λουόμενους και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για το Δήμο μας γιατί τον κατατάσσει στους ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς και με τον τρόπο αυτό υπάρχει και μεγάλη προοπτική για όλους τους κλάδους που  δραστηριοποιούνται στο εκτενές παραλιακό μας μέτωπο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Παλασκώνη, τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής και τους συλλογικούς φορείς για τη δική τους συμμετοχή και εθελοντική προσφορά, ώστε  όλοι μαζί να καταστήσουμε τη Δωρίδα έναν ελκυστικό και ασφαλή προορισμό».

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης μετά την  αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών για το 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),  με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν για φέτος το καλοκαίρι 617 ακτές της Ελλάδας, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως, εννέα εκ των οποίων ανήκουν στο Δήμο Δωρίδος με τον τελευταίο να κατέχει την 1η θέση στη Στερεά Ελλάδα.

Οι εννέα ακτές του Δήμου Δωρίδος είναι οι εξής:

  • Άγιος Νικόλαος
  • Βάθη
  • Γλυφάδα
  • Ερατεινή
  • Μαραθιάς
  • Μοναστηράκι
  • Σεργούλα
  • Σκάλωμα
  • Χιλιαδού

 

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024