Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Βοιωτίας: μέτρα πρόληψης θερμικής καταπόνησης εργαζομένων

Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα το Σύλλογο , για οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προκύψει

30 Μαΐου 2023

του/της Β Δ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Βοιωτίας, μετά και την έκδοση της εγκυκλίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και επιπλέον, υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και ενδεικτικά μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και την προστασία της υγείας των εργαζομένων kαι σε συνέχεια  προηγούμενων ενεργειών και ανακοινώσεών του εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών που δημιουργούνται με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και της συνθήκες καύσωνα που αναμένονται , καλεί σε εγρήγορση τις δημοτικές αρχές στις οποίες εργάζονται μέλη του , δηλαδή : Λεβαδέων , Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας , Ορχομενού και Θηβαίων , ώστε να λάβουν όλα τα αναγκαία οργανωτικά και τεχνικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα , για όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους – με έμφαση σε όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους – και ειδικότερα :

  1. Άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών – υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 37ο C .
  1. Συχνά διαλείμματα επαρκούς διάρκειας , ανάλογα με τις εργασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες ( για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ).
  1. Περιορισμός των βαριών εργασιών ( ειδικά για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή κτλ ).
  1. Προστασία των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου( καρδιοπαθείς , νεφροπαθείς , διαβητικοί , εγκυμονούσες , πνευμονοπαθείς κ.ο.κ. ).
  1. Συνεχή διάθεση πόσιμου δροσερού νερού στους εργαζόμενους.
  1. Κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι για τους εργαζόμενους.

Καλούμε επίσης τους γιατρούς εργασίας και τους τεχνικούς ασφαλείας των Δήμων να μεριμνήσουν ώστε να ληφθούν και να τηρηθούν όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα το Σύλλογο , για οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προκύψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Οκτωβρίου 2023