Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στη Θήβα (βίντεο)

Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα. Κατασκεύαζε 800.000 ηλεκτρικές συσκευές ετησίως

2 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η ιστορία της ΙΖΟΛΑ στις ηλεκτρικές συσκευές ξεκινάει το 1930 όταν ιδρύθηκε η εταιρεία από τον Παναγιώτη Δράκο, που έφυγε πάμφτωχος από τη Θήβα.

Το 1951 παρουσίασε την πρώτη κουζίνα και ένα χρόνο αργότερα το πρώτο ψυγείο, ελληνικής κατασκευής. Έκτοτε η μάρκα κατέλαβε την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, ξεπερνώντας σε μερίδια το 48% έως και τα μέσα της δεκαετίας 1990.

 

Μετρώντας αρχικά δύο μονάδες παραγωγής υψηλής δυναμικότητας, ένα εργοστάσιο στην Καλλιθέα και ένα στη Θήβα, υπολογίζεται ότι κατασκεύαζε περίπου 800.000 συσκευές ετησίως, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 2,500 εργαζόμενους. Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται με τη μεταπολίτευση και η Ιζόλα όπως και τα άλλα ελληνικά σήματα άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα.

Σε αυτό συνέβαλε η οικονομική κρίση που επήλθε μετά τον πόλεμο, αλλά και η εξαγορά της «Πίτσος» από τους Γερμανούς, που κλιμάκωσε τον ανταγωνισμό στο χώρο. Το 1977 η Βιομέταλ Εσκιμό και η ΙΖΟΛΑ δημιούργησαν την Ελίντα ΑΕ με συμμέτοχο την Εθνική Τράπεζα, αλλά ήδη είχε αρχίσει η παρακμή και δεν υπήρχε επιστροφή προς το δρόμο της επιτυχίας. Το 1984 η εταιρεία πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ως το 1995 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και σταμάτησε η βιομηχανική παραγωγή.

Μερικά χρόνια αργότερα την εταιρεία ακολούθησαν σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, δικαστήρια και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Η εμπορική αναβίωση της φίρμας ΙΖΟΛΑ από την εταιρεία εταιρία Γ.Ε Δημητρίου Α.Ε.Ε, έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Οι συσκευές της εταιρείας διατηρούν κάποια ρετρό στοιχεία από την παλιά αίγλη, αλλά θα ακολουθούν την σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά και να «χτυπήσει» τις γερμανικές μάρκες που κρατούν την πρωτιά στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών. Ζητούμενο είναι η παλιά φίρμα με την νέα ιδιοκτησία να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας και εδώ εργοστάσιο κατασκευής και να δώσει θέσεις εργασίας σε ελληνικά χέρια. Έτσι θα δικαιώσει την προσδοκία των καταναλωτών ότι αγοράζουν πράγματι ένα ελληνικό προϊόν και όχι ένα εισαγόμενο με ελληνικό όνομα.

Προς το παρόν η παραγωγή των ηλεκτρικών συσκευών ΙΖΟΛΑ γίνεται σε εργοστάσιο στην Πολωνία, ακολουθώντας την πολιτική αρκετών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του κλάδου που παράγουν τα προϊόντα τους σε εργοστάσια που δεν τους ανήκουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024