,

Αρχιερατικά Συλείτουργα στις Ροβιές και στην Ι.Μ. Γαλατάκη

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τον λόγο που η Εκκλησία μας τιμά τις γενεθλίους ημέρες μόνο τριών προσώπων (Ιησού Χριστού, Θεοτόκου και Προδρόμου)

26 Ιουνίου 2023

του/της Newsroom

Επί τη μνήμη του Γενεθλίου του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος πραγματοποίησε επίσκεψη σε Ενορίες της Βορείου Ευβοίας.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορταζούσης Ενορίας Γενεθλίου του Προδρόμου  Ηλίων, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα-Ιεροκήρυκα, τους Πρωτοπρεσβ. Ηλία Ευθυμιόπουλος-Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδηψίων, Νικόλαο Σακαγιάννη-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Λ. Αιδηψού, Νικόλαο Αργυρίου-Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού, τους Οικον. Χρήστο Νγκέλα-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού, Ευστάθιο Αναγνώστου-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Αγριοβοτανίου, τον Πρεσβ. Δημήτριο Παπασταμάτη-Εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τον λόγο που η Εκκλησία μας τιμά τις γενεθλίους ημέρες μόνο τριών προσώπων (Ιησού Χριστού, Θεοτόκου και Προδρόμου). Μάλιστα, το Γενέθλιο του Προδρόμου μας φέρνει πιο κοντά στην αποστολή που ο ίδιος εξεπλήρωσε στον κόσμο, όπου διά της προφητικής διδασκαλίας δίδαξε την πίστη στον Μεσσία Χριστό και διά του κηρύγματος της μετανοίας έδειξε τον δρόμο συμφιλίωσης με τον Θεό.

Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου και μαθητές του.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023,το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Ροβιών, όπου υποδέχθηκε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαρίας κ. Ιουστίνο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Γαβριήλ Εμμανουηλίδη-Καθηγούμενο της Ι. Μονής Οσίου Δαυϊδ Γέροντος, τους Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Θάνο-Αρχιερατικό Επίτροπο Ιστιαίας, Νικόλαο Αναστασίου-Εφημέριου της Ενορίας Ροβιών και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, οι Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος, Αυγουστίνος Καραμπάς-Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Γόρτυνος, Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, οι Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος-Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψίων, Κωνσταντίνος Λιάσκος-Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων-Νηλέως, ο Πρεσβ. Δημήτριος Καρατζιάς-Εφημέριος της Ενορίας Κουρκουλών και η Μοναχή Χρυσοβαλάντη-Γερόντισσα του Ι. Μετοχίου Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηλίων.

Στο κοινωνικό ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος καλοσώρισε τους προσελθόντες Αρχιερείς και τις συνοδείες τους, ενώ κατόπιν, κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Ν. Κρήνης.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη το μνημόσυνο εκταφής του πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Νικηφόρου και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικοδήμου, μακαριστού Αναστασίου Ευσταθίου.

Μετά το μνημόσυνο, ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος, εκ μέρους της οικογένειας, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, Ιερείς και τους λοιπούς παρευρεθέντες.

Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιχάδος κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου και οι ιεροψάλτες της Ενορίας.

Την Κυρκη 25 Ιουνίου 2023 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης, όπου υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο, ο οποίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην προσφερθείσα Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Φεβρωνίας.

Συλλειτουργοί των Σεβασμωτάτων Αρχιερέων ήσαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Δαμασκηνός Μάκρας-Ιεροκήρυκας και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και σύμπασα η υπό την εορτάζουσα Καθηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία, ιερά Αδελφότητα.

Από νωρίς το μοναστήρι ήταν ανοικτό για όσους επεθύμησαν να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων και να ευχηθούν στη σεβαστή Γερόντισσα, η οποία απολαμβάνει καθολικής τιμής και σεβασμού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο Λόγο ενώ, πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος ευχήθηκε εόρτια, με συγκινητικά λόγια, προς την αγία Καθηγουμένη, η οποία είναι η παλαιότερη μοναχή της Ιεράς Μητροπόλεως, εγκαταβιώνοντας σε αυτήν από το 1946 και μεταλαμπαδεύοντας το μοναχικό ιδεώδες στις υποτακτικές της και σε κάθε πιστό προσκυνητή της Ιεράς Μονής.

Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου και μαθητές του, ενώ η πάντοτε φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, μετέβη στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Απριλίου 2024