,

Βατικανό: Η κούρσα για τον επόμενο Πάπα ξεκίνησε

Ο πάπας Φραγκίσκος συμπλήρωσε, την άνοιξη που μας πέρασε, δέκα χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

16 Ιουνίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Ο πάπας Φραγκίσκος συμπλήρωσε, την άνοιξη που μας πέρασε, δέκα χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, το μέλλον για τον 86χρονο ποντίφικα διαγράφεται, πλέον, αβέβαιο.

Ο πάπας Φραγκίσκος περνάει, πια, ολοένα περισσότερο χρόνο στο νοσοκομείο, σχολιάζει ο Ντέμιαν Τόμσον μέσα από τις σελίδες του βρετανικού Spectator.

Σύμφωνα με τον Τόμσον, η κούρσα της ανάδειξης του νέου πάπα έχει ήδη ξεκινήσει και διαφαίνεται σκληρή ή ακόμη και αήθης.

Ο Πίτερ Ερντο (AP Photo/Denes Erdos)

Ο Πίτερ Ερντο (AP Photo/Denes Erdos)

Τον περασμένο χρόνο, εξέχοντες καρδινάλιοι από όλο το θεολογικό φάσμα – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, μετριοπαθείς – βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθετικών δημοσιευμάτων, με τις επιθέσεις μάλιστα να προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις από τους σκληροπυρηνικούς της επονομαζόμενης ομάδας του Φραγκίσκου (Team Francis).

Ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (AP Photo/Andrew Medichini)

Ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (AP Photo/Andrew Medichini)

Ο 70χρονος Ούγγρος καρδινάλιος Πίτερ Ερντο (που βοήθησε στη διοργάνωση της επιτυχημένης παπικής επίσκεψης τον περασμένο Απρίλιο στην Ουγγαρία), ο 65χρονος Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (που είχε παρουσιαστεί προ ετών ως πιθανός εκλεκτός του ιδίου του Φραγκίσκου και Ασιάτης Φραγκίσκος), ο 67χρονος Ιταλός αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια Ματέο Μαρία Ζούπι (τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε στείλει ως απεσταλμένο του για την ειρήνευση στην Ουκρανία) και ο 57χρονος

Πορτογάλος καρδινάλιος Ζοσέ Τολεντίνο ντε Μεντόντσα (ο οποίος θεωρείται περισσότερο φιλελεύθερος ή προοδευτικός από άλλους) ξεχωρίζουν ως πιθανοί διάδοχοι του Φραγκίσκου στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Ματέο Μαρία Ζούπι (AP Photo/Domenico Stinellis)

Ο Ματέο Μαρία Ζούπι (AP Photo/Domenico Stinellis)

Το επόμενο παπικό κονκλάβιο θα είναι πιο φιλελεύθερο από αυτό που εξέλεξε τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (σ.σ. Φραγκίσκο) πριν από δέκα χρόνια, σχολιάζει ο Ντέμιαν Τόμσον, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αντίπαλες/ανταγωνιστικές ομάδες και τάσεις εντός της Καθολικής Εκκλησίας που ερίζουν επί του παρόντος για θέματα όπως είναι η χειροτονία των γυναικών διακονισσών, η ευλογία των ομοφυλοφιλικών σχέσεων αλλά και το μέλλον της Τριδεντινής (Tridentine) ή παραδοσιακής λατινικής λειτουργίας (Traditional Latin Mass).

Ο Ζοσέ Τολεντίνο ντε Μεντόντσα (AP Photo/Nicole Winfield)

Ο Ζοσέ Τολεντίνο ντε Μεντόντσα 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Μαΐου 2024