Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατόρθωσαν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν στους νέους κανόνες για την αγορά ενέργειας του μπλοκ, καθώς υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με πρόταση για επέκταση των επιδοτήσεων στα εργοστάσια λιγνίτη.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες χωρίς να υιοθετήσουν κοινή στάση για τους νέους κανόνες του μπλοκ που επιδιώκουν μεταξύ άλλων να αποφευχθεί μια επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου οδήγησε στα ύψη στους λογαριασμούς ενέργειας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συνομιλίες περιπλέχθηκαν από μια πρόταση της τελευταίας στιγμής από τη Σουηδία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Η Στοκχόλμη πρότεινε να επιτραπεί στια κράτη μέλη να παρατείνουν τις επιδοτήσεις για λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων πληρώνονται για να διατηρήσουν αρκετή παραγωγική ικανότητα ώστε να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος.
Χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είχαν αντιταχθεί στην πρόταση για τις επιδοτήσεις στον λιγνίτη, λέγοντας ότι θα υπονόμευε τους στόχους της Ευρώπης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το προσχέδιο πρότασης, το οποίο είδε το Reuters, θα επιτρέψει στους υπάρχοντες μηχανισμούς επάρκειας ισχύος να εξαιρεθούν προσωρινά από το υφιστάμενο όριο στις εκπομπές CO2 – επιτρέποντας σε εργοστάσια λιγνίτη να συμμετάσχουν – εαν δεν προσελκύσουν αρκετούς παραγωγούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαίρεση.
Το προσχέδιο τονίζει ότι ορισμένες χώρες έχουν ανάγκη αυτή την επιλογή επειδή η διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ασκήσει επιπλέον πίεση στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Πολωνία, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειας της από τον λιγνίτη, θα μπορούσε βάσει της πρότασης να παρατείνει το καθεστώς στήριξης για εργοστάσια λιγνίτη πέραν του 2025.
«Δεν είναι συμβατό με τους στόχους της ΕΕ και των εθνικών στόχων για την προστασία του κλίματος», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι παρόλο που τα εργοστάσια λιγνίτη θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η ενίσχυση των επιδοτήσεων για αυτά θα ήταν ένα βήμα πολύ μακριά.