,

Έλληνες συντηρητές σώζουν τοιχογραφίες σε βυζαντινό ναό στο Κουρμπίνοβο

Το ΕΚΒΜΜ ανέλαβε συγκεκριμένα, την εκπόνηση μελέτης- συντήρησης και την υλοποίηση του έργου, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

8 Ιουνίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού  ναού Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο  έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων(ΕΚΒΜΜ) υλοποιώντας το συμφωνητικό συνεργασίας που έχει υπογραφεί, προ διετίας, από την Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Ναταλία Πούλου και την τότε Υπουργό της  Irena Stefoska.

Το ΕΚΒΜΜ ανέλαβε συγκεκριμένα, την εκπόνηση μελέτης- συντήρησης και την υλοποίηση του έργου, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η μελέτη περιέλαβε όλες τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεων και τεκμηρίωσης φθορών και επεμβάσεων στις τοιχογραφίες και εγκρίθηκε τον χειμώνα του 2023 από το Υπουργείο Πολιτισμού .

Αμέσως μετά, ξεκίνησε το πρώτο στάδιο των εργασιών συντήρησης από εξειδικευμένους Έλληνες συντηρητές του ΕΚΒΜΜ, το οποίο περιλαμβάνει στερεώσεις και στεφανώματα των τοιχογραφιών, ενώ από τον προσεχή Ιούλιο θα ξεκινήσουν εκτενώς οι εργασίες καθαρισμού των τοιχογραφιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Στο πλαίσιο των εργασιών την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε το μνημείο η Υπουργός Πολιτισμού της  κ. Bisera Kostadinovska-Stojchevska και οι συνεργάτες της και ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης από τη Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ κ. Φλώρα Καραγιάννη και την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου κ. Ηλέκτρα Καραγιαννίδου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Σοφία Φιλιππίδου και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Bitola(Μοναστήρι) κ. Αλέξανδρος Βιδούρης.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε το πολύ καλό κλίμα αγαστής και πολύ αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο για συνέχιση της συνεργασίας προς όφελος της συντήρησης και ανάδειξης του πολύ σπουδαίου βυζαντινού μνημείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024