Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής εβδομάδας και μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο, χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες τσιπς.
Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες τσιπς
Υλικά
750 γρ. χοιρινό από λαιμό χωρίς κόκκαλο
πατάτες
για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ποτήρια λευκό κρασί
1 κ.σ. μουστάρδα με σινάπι
2-3 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
ηλιέλαιο
κορν φλάουερ ( προαιρετικά)
Εκτέλεση
για τη σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο ηλιέλαιο και το σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό.
Προσθέτουμε και τις δύο μουστάρδες και ξαναβράζουμε για λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο κρασί ακόμα, ενώ αν είναι αραιή τη «δένουμε» με λίγο κορν φλάουρ, αραιωμένο σε νερό.
για τα μπριζολάκια
Ζητάμε από το χασάπη να κόψει το χοιρινό λαιμό σε αρκετά λεπτές φέτες (μπριζολάκια) ή αν μπορούμε, το κάνουμε μόνοι μας.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περνάμε τα μπριζολάκια γυρνώντας τα 2-3 φορές ώστε να ψηθούν και να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε τα μπριζολάκια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σερβίρουμε.
για τις πατάτες τσιπς
Καθαρίζουμε τις πατάτες.
Σε ένα κόφτη λαχανικών (μαντολίνο) ή με ένα μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες όσο πιο λεπτές μπορούμε.
στο φούρνο
Σκουπίζουμε τις πατάτες πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τις βάζουμε μια-μια πάνω σε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν. Αν κάποια τσιπς ροδίσουν πιο γρήγορα από τα άλλα τα βγάζουμε.
στο τηγάνι
Ρίχνουμε στα τσίπς μπολικο νερό για να φύγει το άμυλο και αφού τα στραγγίξουμε καλά για να μην έχουν καθόλου νερό, τα τηγανίζουμε σε φριτέζα στους 180 °C ρίχνοντας τα όμως ένα-ένα και γρήγορα.
Tip
Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή με χοιρινό ψαρονέφρι, κόβοντάς το όμως σε πιο χοντρά κομμάτια για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο.
Το πόσο έντονη θα είναι η γεύση της μουστάρδας το καθορίζουμε εμείς μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα της.