Απόστολος Γκλέτσος: Πόσο… «ασυμβίβαστος»;

Γράφει ο Νίκος Δρόλαπας

28 Αυγούστου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Απόστολου Γκλέτσου, που ανακοίνωσε, ότι, στη πιθανότερη περίπτωση που θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι Αντιπεριφερειάρχες θα ορισθούν μετά από ψηφοφορία μεταξύ όλων των υποψηφίων του συνδυασμού του, ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό), είτε έχουν εκλεγεί, είτε όχι.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνειρμούς, γιατί, ενδεχομένως να συνδέεται με τη σαθρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Φωκίδα τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για το  « Ε ν ι α ί ο  πολιτικο οικονομικο κομματικό σύστημα εξουσίας », με πλοκάμια σε όλα σχεδόν τα κόμματα, που χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια ανίερη συμμαχία και δεν συνιστά υγιές φαινόμενο της δημοκρατίας. Οργανώθηκαν έτσι, αφ΄ενός μεν για να διασφαλίσουν τους εαυτούς τους και αφ΄ετέρου να αλώσουν  τη τοπική εξουσία με την εκλογή στα τοπικά αξιώματα των ίδιων και ίδιων  προσώπων από την ομάδα αυτή, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν, ή, ποιο κόμμα συγκεντρώνει κάθε φορά τις προτιμήσεις των Πολιτών.

Απέδειξαν, τόσο με τις πράξεις τους, όσο και με τις παραλείψεις τους, ότι, δεν νοιάζονται για τη προκοπή του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Δεν ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν  το καλώς εννοούμενο κοινό συμφέρον, ούτε για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο πολλάκις καταπάτησαν.  Τι , κι αν δεν έχουν τις ικανότητες να πάνε τη Φωκίδα ένα βήμα μπροστά, φθάνει αυτοί να διοικούν.  Όλοι συνδιοικούν, κι όπου βγεί, υπονομεύοντας πολλές φορές και το ίδιο το κόμμα τους.  Ποτέ δεν λογοδοτούν, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.  Τίποτα δεν αφήνουν να βγει προς τα έξω.  Απαράβατος όρος η συγκάλυψη των ανομιών.  Διακατέχονται από τις ίδιες αντιλήψεις για τη διαπλοκή.

Πως συμβαίνει όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο, όλοι οι ενταγμένοι στο ‘’σύστημα’’ που διοίκησαν τη Φωκίδα από οποιοδήποτε αξίωμα, να μην έχουν να παρουσιάσουν  θετικό έργο.  Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η αποτυχία.  Γιατί, όλοι, ενδιαφέροντα για το προσωπικό τους συμφέρον και την απόλαυση των προνομίων της εξουσίας.  Σαν μια βδέλλα στο σώμα της Φωκίδας, που τη κρατάει δέσμια στην εντατική.  Τα λόγια περισσεύουν, όταν η υποβάθμιση και η υποανάπτυξη που βιώνει ολόκληρος ο Νομός, είναι φανερή.  Εδώ ζούμε όλοι και τα βλέπουμε.

Έτσι διαιωνίζεται ένα καθεστώς εξουσιοκρατίας, κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς, ενώ αμέτρητες ζημίες καταγράφονται σε όλους τους τομείς.  Και κανείς δεν μιλάει γι΄αυτά.  Έχει επιβληθεί Ομερτά.

Πολλές και οι απώλειες.  Απώλεια των τεράστιων περιουσιών των Κληροδοτημάτων της Άμφισσας.  Με πολιτικές παρεμβάσεις ευρίσκονται προ του κινδύνου παραγραφής και οι Καταλογισμοί ζημιών εκατομμυρίων, παρά τα Πορίσματα  και τις Εκθέσεις των Δημοσιονομικών Ελέγχων.  Απώλεια στο Χρηματιστήριο εκατομμυρίων από αυθαίρετη πώληση Μετοχών.  Σπατάλες, Χρέη,  άκλειστοι  Ισολογισμοί.  Απ΄ευθείας αναθέσεις έργων εκατομμυρίων χωρίς διαγωνισμό.  Κατέκαψαν με την παντελή αδιαφορία τους δύο φορές τον Ελαιώνα της Άμφισσας και το έργο Άρδευσής του δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ…!., Ξεπούλησαν τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Άμφισσας και τη περιουσία του…., Έργα που θα άλλαζαν τη Φωκίδα τα μετέτρεψαν σε επιζήμια έργα για να μην δυσαρεστήσουν τα αφεντικά τους….

Και μέχρι σήμερα, δεν έχει τιμωρηθεί κανείς εκ των υπαιτίων. Παραμένουν αλώβητοι, οι… ανέγγιχτοι, σαν να έχουν και αυτοί το….ακαταδίωκτο….!!

Ο κ. Μπούγας ως νεοεκλεγμένος Βουλευτής το 2019 είχε καλέσει τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους του Νομού και τον Αντιπεριφερειάρχη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να ακούσει τους…’’σχεδιασμούς’’ τους,  για να ‘’σχεδιάσει’’ και αυτός αναλόγως… Πλάϊ του, δεν είχε τους νεοεκλεγέντες , αλλά τον αποτυχόντα μη εκλεγέντα π. Δήμαρχο Δελφών τον κ. Αθ. Παναγιωτόπουλο, τον οποίο απέσυρε από το Δήμο, παραχωρώντας τη θέση του στον κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο, νυν υποψήφιο Δήμαρχο, με τους τρείς να αποτελούν μία συμπαγή ομάδα για τη πολιτική τους επιβίωση.

Τώρα, σε αυτές τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι σωτήρες του τόπου, ως μέλη του ενιαίου συστήματος εξουσίας, δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Κινούνται φανερά και προκλητικά, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και επιδιώξεις τους.

Μετακινούνται με τόση ευχέρεια από συνδυασμό σε συνδυασμό, από κόμμα σε κόμμα,  σε τέτοιο βαθμό, που οι δεξιές και ακροδεξιές προσχωρήσεις στον τάχα αριστερό συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου τον έχουν μετατρέψει σε δεξιό και τον δεξιό συνδυασμό τουκ. Ταγκαλή σε ….αριστερό.

Ακόμη και ο κατ΄εκλογική συγκυρία Βουλευτής παίζει τα δικά του παιχνίδια.  ‘’Πούλησε’’ τον συνδυασμό Καπεντζώνη – Φλώρου στη Δωρίδα που τον βοήθησαν στις Βουλευτικές , για να στηρίξει στη Δωρίδα τον δεξιό υποψήφιο και στον Δήμο Δελφών τον κολλητό του, τον….αριστερό…! !

Βέβαια, ο κ. Μπούγας επανέφερε και ένα πρόσωπο, που και αυτό είχε αποχωρήσει με μηδενικό έργο, αν και κατείχε τέσσερες δημόσιες θέσεις ( όχι ταυτόχρονα ) στη Φωκίδα, που ήταν και Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ  και τον προώθησε για Δημοτικό Σύμβουλο με τον αριστερό συνδυασμό του κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου για να δηλώσει την υποστήριξή του στον συνδυασμό αυτό.  Και τι άλλο έχουμε να δούμε ακόμη….

Αυτά φαίνεται ότι τα γνωρίζει ο κ. Γκλέτσος και τον προβληματίζουν.  Γι΄αυτό θέλει να διαφυλάξει τον συνδυασμό του, με τον ορισμό των Αντιπεριφερειαρχών του, με εσωτερική ψηφοφορία του συνδυασμού του.  Γιατί δεν θέλει με τίποτα και δεν διανοείται, ότι με κρυφή υποστήριξη από το τοπικό ενιαίο σύστημα εξουσίας θα προωθηθεί για Αντιπεριφερειάρχης άνθρωπος του συστήματος, για να κάνουν κουμάντο  οι ‘’νταβατζήδες’’ και οι ‘’νταραβεριτζήδες της Φωκίδας, ή όπου αλλού.

Με όσα συνοπτικά περιγράφονται παραπάνω, φαίνεται ότι η διατυπωθείσα θέση του κ. Γκλέτσου είναι βάσιμη.

Με αυτά που βλέπουν οι Πολίτες, έστω και κατόπιν εορτής,  μετά το 41 τακατό, προτιμάει μια γνήσια και αυθεντική παρουσία, έναν Γκλέτσο όπως είναι. Όσο είναι, επαναστατικός και ασυμβίβαστος.  Λέγοντας ένα μεγάλο όχι στις Μητσοτακικές καθεστωτικές πρακτικές και αποτυχίες.  Γι΄αυτό η εκλογή του είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη.

Αν σκεφθεί κανείς, ότι κατά τις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές έχασε τη Περιφέρεια για λίγες ψήφους, με παρόντες και άφθαρτους – τότε — τον Μπακογιάννη και τον Σπανό και χωρίς την υποστήριξη κανενός κόμματος.

Τώρα, την εκλογή θα την πάρει από μόνος του. Γι΄αυτό που είναι.

Ο  κ. Γκλέτσος, πιο έμπειρος αυτή τη φορά, πιο μάχιμος και πιο αγωνιστικός, θα παραμερίσει το κατεστημένο, το αποτυχημένο, το αδιάφορο, για να δει η Στερεά και κυρίως η αδικημένη και αγνοημένη Φωκίδα μια άσπρη μέρα.-

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ