Η επόμενη μέρα στη Βοιωτία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τι ενέργειες έγιναν - Τι δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης

3 Αυγούστου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 17-07-2023, η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά, ζήτησε στις 20-07-2023 από αρμόδιες Υπηρεσίες της  Π.Ε. Βοιωτίας, να προβούν άμεσα σε ενέργειες σχετικά με τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες ενημέρωσαν εγγράφως το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥ.Γ.Α.Π.Ε.Ζ) του ΥΠΕΝ, το Σώμα Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος  του ΥΠΕΝ και τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας της Αποκ. Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για δικές τους ενέργειες.

Το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) της Π.Ε. Βοιωτίας διενήργησε την ίδια ημέρα (20-07-2023) περιβαλλοντικό έλεγχο στην περιοχή της Τ.Κ. Στεφάνης της Δ.Ε. Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας και τα αποτελέσματα αυτής αποστάλθηκαν αρμοδίως στο ΣΥ.Γ.Α.Π.Ε.Ζ.

Η Π.Ε. Βοιωτίας, το ΥΠΕΝ, το Σώμα Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος ΥΠΕΝ το (ΣΥΓΑΠΕΖ) ενημέρωσαν και εξουσιοδότησαν τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να υλοποιήσει τα μέτρα για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της προκληθείσας περιβαλλοντικής ζημιάς.

Σε ότι αφορά την αποζημίωση των πληγέντων ξεκίνησε ήδη ή διαδικασία υποβολής αιτήσεων και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2023.

Η υπηρεσία εξυπηρέτησης θα λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως τις 15:00, στον τέταρτο όροφο του κτηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας (Φίλωνος 35-39). Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα τηλέφωνα: 2261350330, 2261350342 και 2261350334 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: danap-vio@pste.gov.gr

Επίσης κλιμάκιο αποτελούμενο από τεχνικούς υπαλλήλους της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Βοιωτίας, διενήργησε άμεσα αυτοψία μετά το πέρας της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, για την καταγραφή προβλημάτων στο οδικό δίκτυο ευθύνης. Δρομολογείται αποκατάσταση ζημιών για την ασφάλεια του οδικού δικτύου της Π.Ε. Βοιωτίας. (Στεφάνη -όρια Νομού Βοιωτίας Αττικής, αντικατάσταση στηθαίων και πινακίδων σήμανσης).

«Προβήκαμε σε ενέργειες για την άμεση απορρύπανση της περιοχής και την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω περιβαλλοντικής ζημίας. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και εξουσιοδοτήθηκε ο Οργανισμός  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να υλοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης δρομολογούμε την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας, για την ασφάλεια των πολιτών της  Βοιωτίας και όχι μόνο», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Μαΐου 2024