Αμερικανικό κόκκινο μυρμήγκι: Έφτασε και στη Μεσόγειο

Από τα πιο καταστροφικά ζώα του κόσμου

12 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Το αμερικανικό κόκκινο μυρμήγκι, είδος διαβόητο για το επώδυνο δάγκωμά του αλλά και για τις καταστροφές που προκαλεί σε σπίτια και καλλιέργειες, συνεχίζει την ιμπεριαλιστική εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο: το χωροκατακτητικό έντομο έχει εδραιωθεί στη Σικελία και απειλεί να επεκταθεί στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Το δηλητηριώδες μυρμήγκι Solenopsis invicta προέρχεται από τη Νότιο Αμερική αλλά έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ασίας, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μόνο στις ΗΠΑ, το είδος υπολογίζεται ότι προκαλεί ζημιές 6 δισ. δολαρίων το χρόνο, κυρίως λόγω απώλειας σοδειάς και καταστροφής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, καθώς το αμερικανικό μυρμήγκι ανταγωνίζεται τα ντόπια μυρμήγκια.Το μυρμήγκι θα μπορούσε να επεκταθεί στις μισές αστικές περιοχές της Ευρώπης

Μέχρι σήμερα, αμερικανικά κόκκινα μυρμήγκια είχαν βρεθεί σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, την Ολλανδία και σε Ολλανδία, όμως οι αποικίες που εντοπίστηκαν στη Σικελία είναι οι πρώτες στην Ευρώπη. Συνολικά 88 φωλιές βρέθηκαν σε έκταση 47 στρεμμάτων δίπλα σε ποτάμι κοντά στην πόλη των Συρακουσών, αναφέρουν ισπανοί και ιταλοί ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.

To μυρμήγκι S.invicta έχει μήκος 2,5-6 χιλιοστά

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για επείγοντα μέτρα πριν «είναι πολύ αργά», σχολίασε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Science η Κλίο Μπέρτελσμαγιερ του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, ειδικός στα ξενικά είδη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία «θα ήταν τεράστιο» πρόσθεσε ο Μπέρναρντ Κάουφμαν του Πανεπιστημίου «Κλοντ Μπερνάρ» στη Λιόν.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη κρίνεται σημαντικός, δεδομένου ότι η Σικελία είναι μεγάλος παραγωγός αγροτικών προϊόντων που εξάγονται σε γειτονικές χώρες.

Περίπου το 7% της συνολικής έκτασης της Ευρώπης, και ειδικά οι χώρες της Μεσογείου, θα προσέφεραν κατάλληλο περιβάλλον για την εδραίωσή του, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν επίσης ότι το μυρμήγκι είναι καλά προσαρμοσμένο για ζωή στην πόλη και θα μπορούσε να επεκταθεί στις μισές αστικές περιοχές της Ευρώπης.

Οι αποικίες στη Σικελία ανακαλύφθηκαν το 2022, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πρώτες αναφορές για επώδυνα τσιμπήματα χρονολογούνται το 2019, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλες φωλιές.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να συνεργαστούν με τις ιταλικές αρχές για την εξάλειψη του καταστροφικού εντόμου, κάτι που θεωρητικά είναι εφικτό.

Μέχρι σήμερα όμως μόνο μία χώρα, η Νέα Ζηλανδία, έχει καταφέρει να απαλλαγεί από το χωροκατακτητικό είδος. Η Αυστραλία το προσπαθεί από το 2001, συνεχίζει όμως τον πόλεμο σε έκταση 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ