Βρέθηκε στη Σκωτία το αρχαιότερο και ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο

Οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι πιθανότατα είναι το ίδιο ουίσκι που ήπιαν η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος

30 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Δεκάδες μπουκάλια ουίσκι που βρέθηκαν πίσω από μια κρυφή πόρτα κελαριού σε σκωτσέζικο κάστρο στα τέλη του περασμένου έτους, ίσως περιέχουν το αρχαιότερο ουίσκι που υπάρχει, σύμφωνα με ειδικούς.

Περίπου 40 μπουκάλια του εθνικού ποτού της Σκωτίας ανακαλύφθηκαν στο Κάστρο Μπλερ στο Περθσάιρ και η έρευνα στα αρχεία του κάστρου και η τεχνολογία χρονολόγησης με άνθρακα υποδηλώνουν ότι το ουσίκσι χρονολογείται από τις αρχές του 1800.

Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι πιθανότατα είναι το ίδιο ουίσκι που ήπιαν η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο κάστρο το 1844.

Τώρα, 24 από αυτά τα μπουκάλια ετοιμάζονται να βγουν σε δημοπρασία τον ερχόμενο Νοέμβριο και το καθένα από αυτά υπολογίζεται ότι  θα πουληθεί για περίπου 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Whisky Auctioneer, με έδρα στο Περθ, το ουίσκι πιστεύεται ότι αποστάχθηκε το 1833 και εμφιαλώθηκε το 1841, προτού επαναεμφιαλωθεί το 1932.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Μαΐου 2024