ΕΨΑ: Αυξημένες πωλήσεις

Σε λειτουργία η μονάδα στην Αγριά

15 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Σε τροχιά επιστροφής σε κερδοφόρα αποτελέσματα κινείται η βολιώτικη εταιρεία εμφιάλωσης ΕΨΑ, η παραγωγική μονάδα της οποίας στην Αγριά  ευτυχώς δεν υπέστη ζημιές από την καταστροφική πλημμύρα και έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία, με μόνη «παραφωνία» την δυσκολία στις μεταφορές εξαιτίας των προβλημάτων στα οδικά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΨΑ, η οποία να υπενθυμιστεί έχει περάσει από το περασμένο Ιούνιο στον έλεγχο του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) που απέκτησε καταστατική πλειοψηφία με 67%, βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα με βασική στόχευση το οικονομικό νοικοκύρεμα των δεικτών κερδοφορίας.

Τα μηνύματα από την πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι πωλήσεις καταγράφουν ρυθμό αύξησης της τάξεως του 30%.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση για τα πεπραγμένα της περσινής  χρήσης «δηµιουργούνται βάσιμες ελπίδες για θετικά λειτουργικά αποτελέσµατα στο τέλος της χρήσης, µε τη προϋπόθεση φυσικά διατήρησης της αυξητικής αυτής τάσης των πωλήσεων».

Αύξηση των πωλήσεων, αλλά ζημιές το 2022

Κατά την περσινή χρήση τα έσοδα της ΕΨΑ ενισχύθηκαν κατά 16,8% στα 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 9,2 εκατ. ευρώ. Το 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ποσότητας σε λίτρα των πωλήσεων αναψυκτικών κατά 10,13% περίπου αλλά και μείωση των χυμών και λοιπών εμπορευμάτων κατά 3,34% περίπου.

Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις στα λειτουργικά κόστη και το δυναμικό πλάνο προώθησης είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εικόνα της κερδοφορίας. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, πέρυσι καταγράφηκε αύξηση του κόστους πωλήσεως κατά 23,78% περίπου στα 6,7 εκατ. ευρώ καθώς και αύξηση των δαπανών διοικητικής λειτουργίας (+5,58%), ενώ σημαντικά διευρυμένες κατά 28,3% ήταν οι δαπάνες.

Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση των ζημιών χρήσης κατά 1,3 εκατ. ευρώ και δημιουργία τελικής ζημίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) στο ποσό των  705.122. Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης ebitda να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο μετά από μία χρήση που είχε θετικό. Tο τελικό αποτέλεσμα της περιόδου μετά από φόρους ήταν αρνητικό στα 1,67 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και υπόλοιπο ζημιών προηγούμενης χρήσης της τάξεως των 5,3 εκατ. ευρώ.

Δανεισμός και ρευστότητα

Ο βραχυπρόθεσµος τραπεζικός δανεισµός µειώθηκε κατά 316.903,72 ενώ αυξήθηκαν οι εµπορικές υποχρεώσεις κατά 987.567,82 ως αποτέλεσµα της αύξησης των προµηθειών για πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας λόγω της αύξησης των πωλήσεων, καθώς επίσης και της σηµαντικής αύξησης των τιµών αγοράς του συνόλου σχεδόν των παραπάνω υλικών, λόγω του πολέµου στην Ουκρανία . Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 11,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,9 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ η καθαρή θέση της εταιρείας µειώθηκε κατά 1.385.024 ευρώ και διαµορφώθηκε στα 1.163.908,4 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο. πέρα από την ένεση ρευστότητας της τάξεως των 3,2 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου,  η εταιρεία φέτος εντείνει τις προσπάθειές της για αντιστροφή της αρνητικής εικόνας των αποτελεσμάτων. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η συστηματική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος της ΕΨΑ – ενός brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πιστότητα και αξιοπιστία στο εγχώριο καταναλωτικό κοινό.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Μαΐου 2024