Κακοκαιρία Daniel: «Τσάκισε» ελαιόδεντρα και οπωρώνες

Οι αγρότες κάνουν λόγο για τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκαν οι καλλιέργειές τους

6 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες, όπου οι αγρότες είδαν τα δέντρα να …ραβδίζονται από τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, παραμένοντας άγνωστο ακόμα το μέγεθος της ζημιάς που θα αφήσουν πίσω τους.

Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι χαλαζοπτώσεις τσάκισαν τις ελιές σε Ηλεία και Μαγνησία, καθώς και τα καλαμπόκια και τα βαμβάκια στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και τους σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκαν οι καλλιέργειές τους, καθώς έπεσαν όσες ελιές είχαν απομείνει στα δέντρα, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ακαρπίας. 

Στην Ηλεία

Στην Ηλεία το χαλάζι έπληξε καλλιέργειες στα χωριά Λούβρον, Υψηλόν και Βασιλάκι. Ζημιές έχουν υποστεί όπως αναφέρουν και οι αγρότες και οι σταφίδες που δεν έχουν ακόμα τρυγηθεί σε κλίματα σε περιοχές των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, κυρίως από το χαλάζι.

Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί και άλλες καλλιέργειες όπως καλαμποκιού. Σύμφωνα με το Ηλεία Live, όπως τονίζουν αγρότες από χωριά της Ηλείας, το πλήγμα είναι μεγάλο και έρχεται να «προστεθεί» σε πρόσφατες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες που επίσης είχαν υποστεί από χαλάζι πριν από λίγες ημέρες, σε περιοχές της Ωλένης, καθώς και σε χωριά του Δήμου Πύργου, όπως και σε ορεινές περιοχές του Δήμου Ήλιδας.

Την  άμεση κινητοποίηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσουν οι καταγραφές σε ελαιοκαλλιέργειες από την σφοδρή χαλαζόπτωση κυρίως σε δημοτικά διαμερίσματα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θοδωρής Βασιλακόπουλος, ο οποίος επισήμανε το μέγεθος των καταστροφών.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 2023