,

Κοινή δήλωση Στέφανου Παραστατίδη και Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κ.Α για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Καλή νέα σχολική χρονιά για όλες και όλους. Θα είμαστε στο πλευρό σας

11 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Κοινή δήλωση Στέφανου Παραστατίδη, Βουλευτή Κιλκίς και Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Παιδείας και του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

«Θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα αισθάνονται απαξιωμένοι κι οι μαθητές δεν θα πλήττουν»

Αρχίζουν σήμερα τα σχολεία, σε μια περίοδο με νέες απαιτήσεις και προσδοκίες από τους μαθητές του σήμερα, τους αυριανούς πολίτες. Μια εποχή που απαιτεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και την ενίσχυση νέων δεξιοτήτων ώστε να μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να αναπτυχθούν και να ανθίσουν στο περιβάλλον της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ζούμε ήδη σε μια νέα εποχή, κι όμως έχουμε σχολεία και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παλιάς εποχής.

Σήμερα, που το αυτονόητο δεν είναι αρκετό, δεν έχουμε ούτε καν αυτό: Τα σχολεία ξεκινούν με πολλά κενά εκπαιδευτικών που οδηγούν σε χαμένες ώρες διδασκαλίας, με κτίρια για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός και ποιοτικός έλεγχος, με μαθητικά δρομολόγια για τους μαθητές της περιφέρειας, που ακόμα δεν έχουν σχεδιαστεί.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώσεις για τους διαδραστικούς πίνακες επαναλαμβάνονται από την κυβέρνηση σταθερά κάθε χρόνο, σαν να πρόκειται για καινοτομία, ενώ είναι πλέον ένα βασικό προαπαιτούμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν μεταρρυθμίσεις που θα μετασχηματίσουν το σχολείο ώστε να μην είναι μόνο πηγή γνώσης και δεξιοτήτων αλλά και

· ένα περιβάλλον που θα καλλιεργεί κρίση και αντίληψη, αξίες και πανανθρώπινα ιδανικά,

· ένα πεδίο δημιουργίας ίσων ευκαιριών που θα βοηθάει τους μαθητές να διεκδικούν τα όνειρά τους,

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, να σκεφτούμε όλοι και να στηρίξουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα τη σχολική χρονιά, μέσα από τα συντρίμμια και τις δυσκολίες που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες. Να ξέρουν ότι τους νοιαζόμαστε και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της καταστροφής που βιώνουν.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σχεδιάζουμε το σχολείο της νέας εποχής: Ένα σχολείο που θα εφοδιάζει όχι μόνο με πληροφορίες – οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες σήμερα – αλλά με την περιέργεια της αναζήτησης. Ένα σχολείο που δεν θα στηρίζει την αξιολόγηση των μαθητών στην αποστήθιση ενός βιβλίου, που παραμένει κλειστό την ώρα των εξετάσεων. Ένα σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα αισθάνονται απαξιωμένοι κι οι μαθητές δεν θα πλήττουν.

Καλή νέα σχολική χρονιά για όλες και όλους. Θα είμαστε στο πλευρό σας.
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Νοεμβρίου 2023