Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δερματικές παθήσεις από τα μολυσμένα νερά

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν χτυπήσει οι επιστήμονες για τα επικίνδυνα λιμνάζοντα νερά που αποτελούν υγειονομική βόμβα για τους πολίτες στη Θεσσαλία

12 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν χτυπήσει οι επιστήμονες για τα επικίνδυνα λιμνάζοντα νερά που αποτελούν υγειονομική βόμβα για τους πολίτες στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel.

Ένας από τους ανθρώπους που βιώνουν τις συνέπειες της παραμονής σε μολυσμένα νερά, ο κύριος Βύρωνας μίλησε στο MEGA, μέσα από το νοσοκομείο.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι έπαθε φλεγμονή από το μολυσμένο νερό με τον πόνο να τον έχει καθηλώσει στο κρεβάτι.

Ο κύριος Βύρωνας είδε το πόδι του να πρήζεται, να κοκκινίζει και να τον πονάει πολύ. Ο ίδιος έμεινε στα νερά για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί μόλυνση, η οποία επιδεινωνόταν κάθε ημέρα.

Την ίδια ώρα η σύζυγός του έμεινε πίσω στο πλημμυρισμένο σπίτι τους προσπαθώντας να μαζέψει με τα χέρια της ό,τι σώζεται.

«Έχω εξανθήματα παντού»

Ο κύριος Γιώργος έβγαζε από το σπίτι του νερό επί τρεις ημέρες. Άυπνος και νηστικός είχε επικεντρωθεί στο να σώσει τους κόπους μιας ζωής. Ένας έντονος κνησμός όμως του έστρεψε την προσοχή κάπου αλλού.

Ο ίδιος εξηγεί πως δεν έχει ούτε μέσο ούτε χρόνο να ασχοληθεί με τα δερματικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί.

«Έχουμε γαστρεντερίτιδα»

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής το νερό που ερχόταν στις βρύσες ήταν καφέ.

«Εν συνεχεία όταν πέρασαν αυτά, το νερό είναι πιο καθαρό, φαίνεται πιο καθαρό. Όταν ήρθε το νερό και το είδαμε εμείς καθαρό, πλέναμε τα πιάτα, πλέναμε τους πάγκους της κουζίνας, ξεπλέναμε τα παιχνίδια των παιδιών, κάναμε μπάνιο και άρχισαν τα εξανθήματα. Αρχίσανε οι άφτρες μέσα στο στόμα. Αρχίσανε τα προβλήματα τα γαστρεντερολογικά», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Όπως εξηγεί αποκλειστικά στο Live News μπορεί να μην έπιναν το νερό της βρύσης, αλλά και μόνο η επαφή με αυτό ήταν αρκετή για να αρχίσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα.

«Έχω ανθρώπους γύρω μου που τα παιδιά έχουν συνέχεια προβλήματα, ασχέτως αν προσπαθούν οι άνθρωποι να τα έχουν μόνο με εμφιαλωμένα. Πράγμα αδύνατο, αδύνατο πλέον», σημειώνει.

Και σαν μην έφτανε αυτό στο δεξί του πόδι εμφανίστηκαν κόκκινα σημάδια που όπως λέει προκλήθηκαν από μόλυνση.

«Έχουν γεμίσει τα πόδια μου με μολύνσεις από τις λάσπες και από το νερό το ακάθαρτο. Δερματικά προβλήματα έχουν αρχίσει να υπάρχουν από τις λάσπες και από τη μη καθαριότητα του νερού που ξεπλένεσαι, δηλαδή όταν πας στις λάσπες, να ξελασπώσεις το σπίτι σου, μετά πας και ξεπλένεσαι με το νερό που έχεις στο σπίτι σου», δήλωσε.

«Δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή»

Με τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία να έχουν ήδη εκδηλωθεί, σε ενημέρωση για τα υγειονομικά θέματα προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα. Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι δυνητικά μολυσματικά», δήλωσε.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Νοεμβρίου 2023