Λιβύη: 43.000 οι εκτοπισμένοι στην Ντέρνα

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά τις φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την ανατολική Λιβύη

21 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

«Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΟΜ, 43.059 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Λιβύη», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην τελευταία έκθεσή του για την κατάσταση στην ανατολική Λιβύη μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Danielτη νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 3.300 νεκρούς σύμφωνα με τις αρχές, αν και οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων παρουσιάζουν αντιφάσεις.

Η Ντέρνα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ολόκληρα τμήματα της πόλης εξαφανίστηκαν  από τις πλημμύρες που παρέσυραν πολυώροφα κτίρια με οικογένειες να κοιμούνται στα διαμερίσματά τους.  Εκτιμάται ότι οι πλημμύρες ισοπέδωσαν το 1/4 της πόλης.

Άλλωστε, εξαιτίας υποτυπώδους συντήρησης και μάλλον ανύπαρκτων έργων, δύο φράγματα έσπασαν από τον όγκο του νερού και πλημμύρισαν την πόλη.

Οι κάτοικοι, εξαγριωμένοι και εξαθλιωμένοι διαδήλωσαν και πυρπόλησαν μάλιστα το σπίτι του δημάρχου. Ζητούν απόδοση ευθυνών και έρευνα για το πού πήγαν τα κονδύλια.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Νοεμβρίου 2023
27 Νοεμβρίου 2023
24 Νοεμβρίου 2023