,

Ο Νίκος Κανέλλος παρουσιάζει δυο βιβλία του στη Λαμία

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

26 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και το βιβλιοπωλείο Επίπεδο, διοργανώνουν παρουσίαση των βιβλίων «Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Α’: Η απάντηση του Σπάρτακου» και «Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Β’: Η μουσική της “κόκκινης ορχήστρας”», του συγγραφέα Νικόλαου Δ. Κανέλλου.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Επίπεδο, Αβέρωφ 5, στη Λαμία.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αλτάνα Ποδιώτη, Εικαστικός

Ευαγγελία Δημοπούλου, Φιλόλογος, Μέλος Δ.Σ. ΟΠΑΣΤΕ

Λεωνίδας Κωστόπουλος , Λογιστής -Φοροτεχνικός, Πρόεδρος φορέα ΠΕΛ  Α.Ε , ΟΤΑ  Αντιπρόεδρος ”Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης”.

 

Link βιβλίων: https://t.ly/gZm1k & https://t.ly/oDTb1

Λίγα λόγια για τα βιβλία

«Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Α’»

Το πρόσωπό της είχε ένα παράξενο, μόνιμο, σκοτεινό χαμόγελο. Της άρεσαν οι άνδρες με τα σγουρά μαλλιά γιατί ήξερε πως πίσω από το κοντύτερο σημείο του εαυτού σου βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας. Την έβλεπες και μονολογούσες: «Πόσο λάθος έχουν όλοι όσοι υποτιμούν τη γυναίκα». Μεγάλο. Αναπόφευκτο, ίσως. Στην ηλικία των είκοσι διάβαζα τον πρόλογο του Guy de Maupassat στο βιβλίο του Prevost, «Η ιστορία της Mao Lescaut και του Ιππότη των Grieux». «Οι λυσσασμένες προσπάθειες να δημιουργήσουμε τις γυναίκες γιατρούς, πολιτικούς, ζωγράφους, ποιητές, απέτυχαν», έγραψε πριν από 200 χρόνια… αλλά συνέχιζε με τρόπο ηρωικό: «Η γυναίκα στη Γη έχει δύο μοναδικούς ρόλους: Τη μητρότητα και την αγάπη. Πόσο μπορεί ν’ αντέξει η λογοτεχνία χωρίς τη μητρότητα και την αγάπη; Φοβάμαι ότι έτσι γεννήθηκαν τα μάτια τα καυτά που έβλεπαν μπροστά τους ένα μοναδικό καθήκον, μια διακριτική ηχητική της Τέχνης, ένα μυστηριώδες ρίγος ενός χαδιού». Η νέα αυτή ηγεσία ήθελε τον αρχηγό με τα δικά της χαρακτηριστικά: Όλα στη φάση της ζωής μας έχουν ένα χαρακτήρα θηλυκό. Ο αρχηγός έπρεπε να επιβάλλεται με τη δύναμη της ματιάς του, με το χαμόγελο των χειλιών του και τη φόρμα της κίνησης του σώματός του. Πού τη βλέπετε τη βία; Υπάρχει τρόπος να λυτρωθεί η ψυχή των ηρώων; Υπάρχει τρόπος να σωθεί η Ελλάδα, η ψυχή μας, ο κόσμος ολόκληρος από τις δυστυχίες και την «ταπεινωτική» μητρότητα; Αυτή ήταν η απάντηση του Σπάρτακου όταν έκλεινε ο κύκλος της σύντομης ζωής του. Ένας έντονος διαλεκτικός ρους, μια συνεχής άσκηση ετοιμότητας για τα μελλούμενα και την επιταγή να γεννηθούμε και να μείνουμε ελεύθεροι, να δημιουργούμε και να αγγίζει η ψυχή μας τον Θεό που είναι η μετενσάρκωση της Αλήθειας. Οι ψυχές των Ανθρώπων όταν γεννιούνται αισθάνονται τη γλυκύτητα της ανθρωπότητας. Το ίδιο και τη στιγμή του αποχαιρετισμού. Ένας αυστηρός κριτής μάλλον δε θα αμφισβητήσει κατά πόσο η σκέψη είναι συγκροτημένη. Θα επιμείνει στο «διά ταύτα». Και μάλλον αυτό είναι η ουσία. Η πένα και τα χρώματα γίνονται σάλπισμα.

«Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Β’»

Πρόκειται για το δεύτερο πολιτικό μυθιστόρημά του και ακολουθεί ως συνέχεια του πρώτου μέρους «Η τελευταία προειδοποίηση. Λόγος Α’ – Η απάντηση του Σπάρτακου» (εκδ. Θερμαϊκός, 2012). Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες. Στο «δυνατό» αυτό σύγχρονο πολιτικό βιβλίο, ο συγγραφέας σκιαγραφεί τη σκοτεινή πλευρά της ζωής του ήρωά του, που, «ολομόναχος» πλέον και «χωρίς ταυτότητα», παλεύει να αυτοπροσδιοριστεί στη νέα πολιτική πραγματικότητα και έρχεται σε σύγκρουση με το παρελθόν του. Αυτό που ήθελε να μου πει ο Αρχηγός ήταν απλό: Με το όνομά μου, τις γνωριμίες μου, τον τρόπο μου και τις ιδέες μου, να παρασύρω όλο τον συρφετό των «ανένταχτων» και αιρετικών σε ένα δίχτυ υποταγής! Να ντύναμε μ’ έναν κόκκινο καμβά το παρελθόν, να χτυπούσαμε τα άκρα για να μας προκύψει ένα ανεξίτηλο εθνικό μέλλον. Μια εθνική ανάπτυξη που θα υλοποιούσε όλα τα όνειρα για να αναδείξει τη δική της φυσιογνωμία ενός νέου, ακραίου πολιτικού συστήματος! Μονολογούσα ότι ούτως ή άλλως κάθε νίκη μου στη ζωή ήταν και ήττα μαζί. Αφού είχα προδοθεί από τα πρόσκαιρα σκιρτήματα της χαράς και του αγώνα,θα ακολουθούσα συνειδητά την πορεία του «προδότη»… Ενός υφισταμένου! Τα πολιτικά μου πάθη δεν τα απεμπολούσα. Ούτε την ερωτική μου λαγνεία. Ποιος όμως θα πίστευε ότι θα μπορούσα να μην είχα ερωτευτεί μέχρι σήμερα; Εκατοντάδες ονόματα γυναικών μού γλιστρούσαν στο μυαλό αλλά δεν έμενα σε κανένα. Μόνο ένα γυναικείο όνομα συνεχίζει να με καίει: η Ελλάδα!

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νικόλαος Δ. Κανέλλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1954. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και στο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική του Πανεπιστημίου Nice, στη Γαλλία. Εισήλθε στον διπλωματικό κλάδο του υπουργείου Εξωτερικών το 1981 και υπηρέτησε στο Στρασβούργο, στα Τίρανα, στο Χιούστον (ΗΠΑ), στο Αργυρόκαστρο, στη Βαρκελώνη, στη Χάγη, στην Πρίστινα, στην Μπρατισλάβα και στο Ανόι. Σήμερα είναι πρέσβης της Ελλάδας στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική και τη ζωγραφική. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στο Κόσοβο, στη Σλοβακία, στο Βιετνάμ και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ το 2011 συμμετείχε με δύο έργα του στην Biennale της Jagodina στη Σερβία.

Τα βιβλία του «Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Α΄ – Η απάντηση του Σπάρτακου» και η συνέχεια του, «Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Β΄ – Η μουσική της “κόκκινης ορχήστρας”» είναι τα πρώτα πολιτικά μυθιστορήματα του συγγραφέα. Τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του «Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2023