Ριζικές αλλαγές στο «Εξοικονομώ»

Το ποσοστό χρηματοδότησης θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή (ταχυδρομικό κώδικα) και σε συνδυασμό άλλων δεδομένων

11 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Στο «μοντέλο» που ακολουθείται στο επίδομα θέρμανσης θα προσομοιάζει το νέο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ» που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αλλαγές στο επιτυχημένο-από πλευράς συμμετοχής- πρόγραμμα θα είναι δραστικές και θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Στον «πυρήνα» των αλλαγών βρίσκεται ο καθορισμός της χρηματοδότησης, που θα γίνεται στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης-όπου κάθε περιοχή έχει τους δικούς της συντελεστές- και όχι με βάση διευρυμένες γεωγραφικές ζώνες, όπου έγινε στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος. Επί του πρακτέου το ποσοστό χρηματοδότησης θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή (ταχυδρομικό κώδικα) και σε συνδυασμό άλλων δεδομένων. Οι ιθύνοντες του ΥΠΕΝ θεωρούν πως αυτό το νέο πλαίσιο θα απονέμει με δικαιότερο τρόπο τις χρηματοδοτήσεις και θα καλύπτει αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των πολιτών.

Άλλωστε, είχε επισημανθεί και από τον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, η «αδικία» που προέκυπτε για παράδειγμα στους κατοίκους του βορρά και του νότου της χώρας που εντάσσονταν στο πρόγραμμα. «Η εξοικονόμηση έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στον βορρά σε σχέση με τον νότο. Και θα πρέπει τα εξοικονομώ να προσαρμόζονται αναλόγως», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ.Σκυλακάκης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις προανήγγειλε το νέο πλαίσιο για το «Εξοικονομώ», λέγοντας ότι «θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στα κριτήρια που σχετίζονται με την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης».

Μεγάλη η ανταπόκριση στο «Εξοικονομώ»

Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» στις διάφορες παραλλαγές που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς περιλαμβάνονται στις πλέον δημοφιλείς δράσεις καθώς δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν υποβάλει αιτήσεις και έχουν ενταχθεί σε αυτά προκειμένου να περιορίσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (στο οποίο πρόσφατα δόθηκε η τελευταία παράταση της προθεσμίας υλοποίησης των παρεμβάσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) υποβλήθηκαν 37.365 αιτήσεις, για την πλειονότητα των οποίων (27.005) τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εκταμιευθεί οι ενισχύσεις ενώ άλλες 1000 περίπου βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης εκταμίευσης. Αντίστοιχα για το «Εξοικονομώ 2021» έχουν υποβληθεί 51.720 αιτήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια (προκαταβολών επιχορήγησης ή δανείων, σε αναμονή υπογραφής δανειακής σύμβασης κ.α.)

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ