Τα αποκαλούμενα χωροκατακτητικά είδη, οργανισμοί δηλαδή που εισβάλλουν σε νέα οικοσυστήματα μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία, χλωρίδα και πανίδα σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ.
Από ποντίκια που τρώνε τους νεοσσούς των θαλάσσιων πουλιών στις φωλιές τους μέχρι τα ξένα -στην χλωρίδα της Χαβάης – χόρτα που συνέβαλαν στην ένταση των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών, τουλάχιστον 3.500 επιβλαβή χωροκατακτητικά είδη έχουν καταγραφεί παγκοσμίως σε κάθε περιοχή, τα οποία εξαπλώνονται από τα ανθρώπινα ταξίδια και το εμπόριο. Ο αντίκτυπός τους είναι καταστροφικός για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή, προκαλώντας ενίοτε εξαφανίσεις ειδών και βλάπτοντας μόνιμα την υγιή λειτουργία ενός οικοσυστήματος.
Κορυφαίοι επιστήμονες λένε ότι η απειλή που συνιστούν τα χωροκατακτητικά είδη υποτιμάται και ενίοτε αγνοείται, καθώς περίπου 200 νέα (είδη) αναδύονται κάθε χρόνο.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα (IPBES) που δημοσίευσε νέα έκθεση για τα χωροκατακτητικά είδη.
Τα τρία πιο απειλητικά χωροκατακτητικά είδη περιλαμβάνουν τον υάκινθο του νερού, ένα υδρόβιο φυτό ενδημικό στην τροπική Νότια Αμερική που φράζει τις υδάτινες οδούς και βλάπτει την αλιεία, έναν ανθοφόρο θάμνο και τον μαύρο αρουραίο.
Οι περισσότερες αναφορές χωροκατακτητικών ειδών έγιναν στην Αμερική με 34%, ακολουθούμενες από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (31%), την Ασία και τον Ειρηνικό (25%) και την Αφρική (7%). Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το κόστος των βιολογικών εισβολών αυξήθηκε κατά 400% κάθε δεκαετία από το 1970 και προέβλεψαν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια.
Το κόστος υπολογίζεται σε περισσότερα από 423 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό που τετραπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.