,

6 τρόφιμα που δεν ξέρατε ότι περιέχουν νικοτίνη

Τα περισσότερα είναι λαχανικά

17 Οκτωβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Η νικοτίνη είναι ένα φυσικά παραγόμενο αλκαλοειδές και διεγερτικό που βρίσκεται στα στρυχνοειδή, μία γνωστή οικογένεια φυτών και θάμνων. Ο καπνός ανήκει στην οικογένεια των φυτών που παράγουν τις ντομάτες και τις μελιτζάνες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μικρές δόσεις νικοτίνης στα κοινά φρούτα και λαχανικά που τρώμε καθημερινά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν όταν κάποιος αισθάνεται έλλειψη της νικοτίνης. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις τροφές είναι φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν βασικά συστατικά της διατροφής, ειδικά αν προσπαθείτε να κόψετε το τσιγάρο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nicotine and Tobacco Research και αφορούσε 1.000 καπνιστές διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν χωρίς τσιγάρο για τουλάχιστον 30 ημέρες από εκείνους που έτρωγαν μικρότερες ποσότητες.

Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους. Επομένως, είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά με χαμηλές θερμίδες όταν αισθάνεστε την έλλειψη της νικοτίνης.

Τα τρόφιμα που περιέχουν νικοτίνη

1. Μελιτζάνα

Ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά που περιέχουν νικοτίνη και βρίσκεται το καθημερινό διατροφολόγιο των χορτοφάγων είναι η μελιτζάνα.

Η μελιτζάνα είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο φυτό της οικογένειας των νυχτολούλουδων και κάθε γραμμάριο μελιτζάνας περιλαμβάνει 100 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειαστεί να φάτε 10 κιλά μελιτζάνας για να καταναλώσετε την ίδια ποσότητα νικοτίνης με ένα τσιγάρο.

2. Πατάτες

Κατά μέσο όρο, μια πατάτα μπορεί να περιέχει περίπου 15 μικρογραμμάρια νικοτίνης. Οι ωριμασμένες και πράσινες πατάτες περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση νικοτίνης (περίπου 42 μικρογραμμάρια νικοτίνης).

Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να λιώσετε τις πατάτες σας ή να τις κάνετε πουρέ, η συγκέντρωση νικοτίνης μπορεί να αυξηθεί έως και 52 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

3. Κουνουπίδι

Αν και τα κουνουπίδια δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών με τα παραπάνω λαχανικά εντούτοις περιέχουν περίπου 16,8 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

4. Πράσινες πιπεριές

Οι πράσινες πιπεριές βρίσκονται σε πολλές συνταγές και μπορεί κανείς να τις μαγειρέψει εύκολα με ζυμαρικά και σαλάτες. Οι πράσινες πιπεριές μπορεί να περιέχουν μεταξύ 7,7 και 9,2 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

5. Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητας νικοτίνης όταν δεν έχουν ωριμάσει. Όσο ωριμάζουν η συγκέντρωση νικοτίνης μειώνεται. Μία ντομάτα που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να περιέχει περίπου 7,1 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

6. Τσάι

Το μαύρο και το πράσινο τσάι μπορεί να περιέχει νικοτίνη, καθώς τα φυτά του τσαγιού ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών με την ντομάτα. Έτσι η συγκέντρωση νικοτίνης στο τσάι μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 285 μικρογραμμάρια νικοτίνης.

Τι να αποφύγετε

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Duke εξέτασε την σχέση μεταξύ του φαγητού και του καπνίσματος. Στην μελέτη έγινε η διαπίστωση ότι όσοι κατανάλωναν προϊόντα κρέατος, καφέ και αλκοόλ προτιμούσαν να τα συνοδεύουν με την γεύση του τσιγάρου.

Έτσι κάποιος μπορεί με την κατανάλωση κρέατος καφέ και αλκοόλ να θυμηθεί το κάπνισμα και κινδυνεύει να εμφανίσει υποτροπή. Γενικά ο καφές και το τσιγάρο είναι ένας δημοφιλής συνδυασμός για τους καπνιστές. Επομένως κάποιος που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα θα ήταν καλό να ξεκινάει την ημέρα του όχι με καφέ αλλά με τσάι ή κάποιο άλλο ρόφημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα πικάντικα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν πολύ περισσότερο να καπνίσουν.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Απριλίου 2024