,

Εκλογές στην Πολωνία: Ο Τουσκ πανηγυρίζει, ο Κρατσίνσκι ελπίζει

Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε

17 Οκτωβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Το εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη πρόκειται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές της Πολωνίας, όπως δείχνουν τα exit poll, αλλά είναι απίθανο να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, το κυβερνών κόμμα, γνωστό ως PiS έχει συγκεντρώσει ποσοστό 36,1% και η κεντρώα αντιπολίτευση το 31%. Εάν τα exit poll είναι σωστά, τότε το κόμμα του Ντόναλντ Ντουσκ, Πολιτικός Συνασπισμός, έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει συμμαχία. Στόχος του είναι να τερματίσει την οκταετή διακυβέρνηση του PiS υπό τον ηγέτη Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Με καταμετρημένο το 80,27% των ψήφων, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αναφέρει ότι ο Νόμος και η Δικαιοσύνη συγκεντρώνουν το 36,27% των ψήφων. Ο Πολιτικός Συνασπισμός βρίσκεται στο 29,41% ενώ ο Τρίτος Δρόμος έχει 14,45%.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της επιτροπής, σύμφωνα με το BBC.

Ο Κρατσίνσκι παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε εάν η επιτυχία του κόμματός του, θα μπορούσε να μεταφραστεί «σε ακόμη μία θητεία».

Τα αρχικά αποτελέσματα έδωσαν το προβάδισμα στο PiS, αλλά αντανακλούσαν τις μικρές πόλεις και την ύπαιθρο που αποτελούν προπύργια των κομμάτων. Δύο ακόμη exit poll της Ipsos που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι το PiS δεν θα μπορούσε να σχηματίσει συμμαχία.

«Η Πολωνία κέρδισε, η δημοκρατία κέρδισε», είπε ο 66χρονος Τουσκ στο ενθουσιασμένο πλήθος υποστηρικτών του στη Βαρσοβία. «Αυτό είναι το τέλος των κακών εποχών, αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης του PiS» συνέχισε.

Τεράστια προσέλευση

Οι υποστηρικτές εμφανίστηκαν έκπληκτοι και οι εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι η προσέλευση έφτασε κοντά στο 72,9%, το υψηλότερο από την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος παρακολουθεί τις εκλογές για να ελέγξει αν είναι ελεύθερες και δίκαιες, είπε ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές μπόρεσαν να εκστρατεύσουν ελεύθερα, αλλά η προκατειλημμένη κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και η κατάχρηση δημοσίων πόρων είχαν δώσει  «σαφές πλεονέκτημα» στο κυβερνών PiS.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 τοπική ώρα την Κυριακή, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν ουρές ψηφοφόρων μέχρι το βράδυ στη Βαρσοβία και την Κρακοβία και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βρότσλαβ.

Η Ipsos σημείωσε ότι το ποσοστό των πολιτών ηλικίας 18-29 που πήγε να ψηφίσει ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό των άνω των 60 ετών.

Το PiS κατευθυνόταν προς 196 έδρες από τις 460 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, και θα υπολείπονταν οι 231 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Είναι απίθανο να λάβει τόση μεγάλη «βοήθεια» από το ακροδεξιό Κόμμα της Συνομοσπονδίας, του οποίου ο αρχηγός παραδέχτηκε ότι τα πήγε πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο, με προβλεπόμενες 15 έδρες.

Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε

Ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως την πιο σημαντική από την πτώση του κομμουνισμού και ζωτικής σημασίας για το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ και να ξεκλειδώσει 36 δισεκατομμύρια ευρώ (30 δισεκατομμύρια λίρες) κονδυλίων ανάκαμψης από την πανδημία της ΕΕ που πάγωσαν στη σειρά λόγω των δικαστικών μεταρρυθμίσεων του PiS που οδήγησαν στη στελέχωση ανώτατων δικαστηρίων με δικαστές συμπαθείς προς το κυβερνών κόμμα.

Το κόμμα του  Τουσκ είναι πλέον πολύ πιθανό να είναι σε θέση να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό, με τον κεντροδεξιό κόμμα Τρίτος Δρόμος (Third Way) και αυτό της Αριστεράς (Lewica).

Tα χαμόγελα στο PiS ήταν λιγοστά, λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο των εκλογών. «Πρέπει να ελπίζουμε», δήλωσε ο Κατσίνσκι.

«Ανεξάρτητα από το αν είμαστε στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση, θα εφαρμόσουμε αυτό το έργο με διάφορους τρόπους και δεν θα επιτρέψουμε να προδοθεί η Πολωνία».

πηγη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Απριλίου 2024