Ελικώνας Βοιωτίας: Χωρίς κινητή τηλεφωνία και ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης

Επιστολή του Συλλόγου Ελικωνίων προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

26 Οκτωβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, σχετικά με την έλλειψης σήματος από όλους τους παρόχους σε κινητή τηλεφωνία και τηλεόραση.

Αναλυτικά η επιστολή της Προέδρου του Συλλόγου, Χρύσας Καντά:

“Ο Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς, τον οποίο εκπροσωπώ ως Πρόεδρος από το 2018 έως καί σήμερα, καθημερινά γινόμαστε δέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων από πολίτες ότι ο οικισμός «Ελικώνας» δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, λόγω έλλειψης σήματος από όλους τους παρόχους.

Ο οικισμός «Ελικώνας», βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα και ανήκει στον Δήμο Λεβαδέων, του Νομού Βοιωτίας, απέχει δε από την πόλη της Λιβαδειάς μόνο 15 χιλιόμετρα. Είναι ένας οικισμός με λίγους μόνιμους κατοίκους γιατί κατά κύριο λόγο είναι παραθεριστικός. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαμένουν πάνω από 200 οικογένειες. Επειδή ο οικισμός βρίσκεται σε ελατόφυτη περιοχή, είναι ένας εξαίρετος προορισμός για επισκέπτες από την Αθήνα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου δεχόμαστε στον οικισμό χιλιάδες επισκέπτες, είτε είναι φυσιολάτρες,
πεζοπόροι, μανιταρόφιλλοι, είτε απλά επιθυμούν να περπατήσουν στα σοκάκια του οικισμού και να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα στα γραφικά ταβερνάκια του χωριού μας. Πολλοί επίσης επισκέπτες έρχονται στο χωριό μας για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Ελικωνίων, όπως το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Δηιιοτικού Τραγουδιού που διοργανώνουμε με τεράστια επιτυχία τα τελευταία 39 χρόνια στον Ελικώνα kol έχουν αναδειχθεί σπουδαίες φωνές του δημοτικού τραγουδιού της χώρα μας.

Επιπλέον, στον οικισμό μας διοργανώνουμε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα « α π ό το στά ρι … στο φ ω ίΐί». με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι η πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον αυτονόητο
αναθό και δικαίωμα.

1. Αιτούμαστε την ενεργοποίηση σήματος κινητής τηλεφωνίας στον οικισμό μας και για τους παρακάτω λόγους:
>- Προβλήματα υγείας πολιτών: Προκύπτουν επείγοντα περιστατικά στο χωριό μας για τα οποία χρειάζεται να επικοινωνήσουμε άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή χρειάζεται να καλέσουμε ασθενοφόρο για διακομιδή ασθενούς. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η καθημερινή επικοινωνία των ηλικιωμένων κατοίκων με τους οικείους τους ή τον γιατρό.
> Περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών: Στις περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων που δυστυχώς πλήττουν συχνά και την χώρα μας, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του οικισμού μας δεν απορούν να επικοινωνήσουν ιιε τις αρχές και τους φορείς πολιτικής προστασίας
> Επικοινωνία: Επί σειρά ετών, όσοι μένουμε ή επισκέπτονται τον Ελικώνα δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την οικογένειά μας και οποιονδήποτε διαμένει εκτός του οικισμού μας.
> Εργασία: Έχουμε στατιστικά αξιόλογο ποσοστό πολιτών που δεν επισκέπτονται το χωριό μας γιατί δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως κάνοντας χρήση διαδικτύου ή γιατί ανησυχούν ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αν τους χρειαστούν από την δουλειά τους.
> Διαφήμιση – Ψυχαγωγία: Οι νεαροί επισκέπτες που φιλοξενούμε και χρησιμοποιούν κατά κόρον το διαδίκτυο, μπορούν να προβάλλουν την ομορφιά του τόπου μας στα κοινωνικά δίκτυα εντός και εκτός Ελλάδας, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τουριστική επισκεψιμότητα του Ελικωνα, αλλά είναι αδύνατον αφού δεν υπάρχει κανένας πάροχος κινητής τηλεφωνίας για να συνδεθεί το tτλέφωνό τους.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνουμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση ενεργοποίηση σήματος κινητής τηλεφωνίας στον οικισμό « Ελικώνα» Βοιωτίας.

2. Επιπλέον, αιτούμαστε την τοποθέτηση κεραίας-ψηφιακού δέκτη για τηλεόραση.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Απριλίου 2024