,

Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση

Οι τρεις ορμόνες: Οιστρογόνα, Προγεστερόνη και Κορτιζόλη

21 Οκτωβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα παρατηρήσεις; Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ορμονικών μεταβολών στην επιδερμίδα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Θα τα απαντήσουμε όλα.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στη ζωή κάθε γυναίκας και συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές, κυρίως ορμονικές. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης βλέπεις, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης από τις ωοθήκες μειώνεται σταδιακά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παύση της έμμηνου ρύσης αλλά και πολλές ακόμα αλλαγές. Η πρώτη και πιο εμφανής αλλαγή είναι αυτή που παρατηρούμε στο δέρμα μας. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βλέπεις, είναι ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν την επιδερμίδα άμεσα. Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές; Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ορμονικών μεταβολών στην επιδερμίδα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Θα τα απαντήσουμε όλα.

Οι τρεις ορμόνες: Οιστρογόνα, Προγεστερόνη και Κορτιζόλη

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα μας είναι μεγάλες, αλλά οι πιο σημαντικές για την επιδερμίδα είναι οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι δύο ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη δομή του δέρματος καθώς ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, φυσικών ελαίων και υαλουρονικού οξέος, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και την όψη της επιδερμίδας.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται, το κολλαγόνο (η δομική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του δέρματος) μειώνεται κατά το 30% στα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται στην εμμηνόπαυση, το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, θαμπό, πιο λεπτό και αποδυναμώνεται ο δερματικός φραγμός. Ακόμα, η παραγωγή ελαστίνης (μία ακόμα σημαντική πρωτεΐνη που προσφέρει ελαστικότητα και δύναμη στο δέρμα) ρυθμίζεται επίσης από τα οιστρογόνα και επηρεάζεται από τα μειωμένα επίπεδα στην εμμηνόπαυση. Τα μειωμένα οιστρογόνα οδηγούν στη μείωση της ελαστίνης και αυτή η μείωση έχει ως αποτέλεσμα την έντονη χαλάρωση της επιδερμίδας.

Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα σου; - 1

Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα σου

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, τα οιστρογόνα ευθύνονται επίσης και για τη μείωση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος στο σώμα. Το υαλουρονικό οξύ -όπως ίσως ξέρεις- λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» στο σώμα και δεσμεύει το νερό στο δέρμα. Καθώς μειώνεται λοιπόν το υαλουρονικό οξύ, το δέρμα γίνεται ξηρό, αφυδατώνεται και ο επιδερμιδικός φραγμός υποφέρει περισσότερο.

Η προγεστερόνη από την άλλη, επηρεάζει την επιδερμίδα καθώς ευθύνεται για την παραγωγή σμήγματος στην επιδερμίδα. Είναι με λίγα λόγια, η ορμόνη που ευθύνεται για τη λάμψη υγείας που έχει το δέρμα μας, καθώς βοηθά στην ενυδάτωση και την προστασία της επιφάνειας του δέρματος. Πάρε παράδειγμα τη «λάμψη της εγκυμοσύνης». Αυτή η λάμψη οφείλεται στην προγεστερόνη και τον ρόλο που παίζει στην επιδερμίδα. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται, το δέρμα φαίνεται πιο άτονο και θαμπό.

Και φτάνουμε έτσι στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Σύμφωνα με μελέτες η αύξηση της κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του δέρματος. Βλέπεις, η κορτιζόλη επηρεάζει τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού αφού ευθύνεται για τη μείωση του σμήγματος, αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και μειώνει την άμυνα της επιδερμίδας, και τέλος μειώνει τη σύνθεση κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος.

Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα σου; - 2

Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα σου

Οι ορμόνες και το εκθεσίωμα

Το εκθεσίωμα είναι το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την επιδερμίδα. Το περιβάλλον, η διατροφή, η ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα στρες καθώς και δεκάδες άλλοι παράγοντες αποτελούν το εκθεσίωμα και ευθύνονται άμεσα για την ποιότητα της επιδερμίδας μας καθώς μπορεί να επιταχύνουν τον ερχομό της εμμηνοπαυσης σημαντικά.

Οι λύσεις

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας είναι το πρώτο βήμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στην επιδερμίδα κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και για τη βελτίωση της όψης της. Η σωστή περιποίηση επομένως, θα πρέπει να περιλαμβάνει συστατικά τα οποία αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών στο δέρμα, και του προσφέρουν αυτά ακριβώς που χρειάζεται.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Μαΐου 2024