Παλαιστίνη: Εξαντλούνται σε 24 ώρες τα καύσιμα στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας

Τι δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

16 Οκτωβρίου 2023

του/της Newsroom

  • Όλο και περισσότερο βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση και η έλλειψη διάφρων ειδών πόρων όσο δεν σταματά η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστιίων.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Στο χείλος της αβύσσου

Την ίδια στιγμή ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου στη Μέση Ανατολή», σημαίνοντας συναγερμό, για μία ακόμα φορά για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση τόσο προς τη Χαμάς όσο και προς το Ισραήλ, στη μεν να απελευθερώσει τους ομήρους άνευ όρων και στο δε να επιστρέψει την ταχεία και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαθέσιμα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα, τα οποία μπορούν να αποσταλούν μέσα σε λίγες ώρες» ανέφερε.

«Για να εξασφαλίσουμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει το προσωπικό του ΟΗΕ στην περιοχή μαζί με τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ να είναι σε θέση να μεταφέρουν με ασφάλεια και ανεμπόδιστα τις προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας και στην πόλη σε όσους την έχουν ανάγκη» τόνισε και εξήγησε ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστούς στόχους που δεν πρέπει να γίνουν χαρτί διαπραγμάτευσης.

«Η σκιά του θανάτου πλανάται πάνω από τη Γάζα»

«Η σκιά του θανάτου» πλανάται πάνω από τη Γάζα, σχολίασε νωρίτερα στα social media ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Ρεαλιστής και άρα ωμός όταν μιλάμε για πόλεμο εξήγησε ότι «Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και χωρίς φάρμακα, θα πεθάνουν χιλιάδες. Απλά και ξεκάθαρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
22 Απριλίου 2024