,

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πέρασε από τη Βουλή με τις ψήφους βουλευτών της ΝΔ

Οι 4 αλλαγές της τελευταίας στιγμής-Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

8 Δεκεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές.

Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

Τέσσερις αλλαγές στο «παρά πέντε» της ψήφισης

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου του, ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τις τέσσερις αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις:

  • Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.
  • Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα, επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
  • Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες, οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».
  • Και για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Απριλίου 2024