Δημοσκόπηση: Συμφωνούν με τη κυβέρνηση οι πολίτες – «Ναι» σε επιστολική ψήφο και γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ομόφυλα ζευγάρια: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον γάμο

25 Ιανουαρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ανάμεσα στα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 ήταν και αυτά των δύο νομοσχεδίων της κυβέρνησης, δηλαδή επιστολική ψήφος και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Χθες ψηφίστηκε στη Βουλή η δυνατότητα να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου θα έχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι πολίτες που το επιθυμούν, κάτι με οποίο συμφωνούν οι πολίτες σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

«Ναι» από τους ψηφοφόρους στην επιστολική ψήφο

Με την επιστολική ψήφο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Marc. Το 57,3% συμφωνεί, μάλλον συμφωνεί το 16,9%, διαφωνεί το 5,9%.

 

Ομόφυλα ζευγάρια: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον γάμο

Στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα, σε αυτό με τα ομόφυλα ζευγάρια όπως φαίνεται και από την έρευνα της Marc η κοινωνία δείχνει να ωριμάζει. Ενδεικτικό είναι πως το ποσοστό όσων συμφωνούν με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών βαίνει αυξανόμενο.
Με τον πολιτικό γάμο συμφωνεί το 40,8%, το 17% μάλλον συμφωνεί, ένα ποσοστό που κάνει σύνολο 57,8%. Αντίθετα, διαφωνεί με τον γάμο το 34%, μάλλον διαφωνεί το 5,8% (σύνολο 39,8%).

«Ναι» στην αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων στα παιδιά ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών

Όπως τόνισε χθες κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Με αυτό συμφωνούν και οι πολίτες, αφού το 80,8% των ερωτηθέντων απαντά πάντως ότι συμφωνεί με την αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων στα παιδιά ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, έναντι 14,3% που διαφωνεί.

Επιφυλάξεις για την υιοθεσία, «όχι» στην τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα
Ωστόσο, στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια διαφωνεί το 55,2%, ενώ συνολικά (με αυστηρές προϋποθέσεις) συμφωνεί το 41%.

Με το ενδεχόμενο να δίνεται δυνατότητα τεκνοθεσίας με παρένθετη μητέρα από ομόφυλα ζευγάρια διαφωνεί απολύτως το 61,1%, μάλλον διαφωνεί το 9,1% (σύνολο 70,2%). Συμφωνεί απολύτως το 14,6% και μάλλον συμφωνεί το 12%.

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Μαΐου 2024