Πόσα κιλά κοκαΐνη την ημέρα χρειάστηκαν στις γιορτές οι Αθηναίοι;

Μέχρι 3 κιλά κοκαΐνης την ημέρα χρειάζεται η Αθήνα τις γιορτές - Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα τις γιορτές - Tην τελευταία τριετία υπερδιπλασιάστηκε η χρήση του ναρκωτικού

11 Ιανουαρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αύξηση του ιικού φορτίου της τάξης του 85 – 90% λόγω COVID-19, γρίπης και RSV εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Από τα αστικά λύματα, της Αθήνας κατά βάση, τεκμαίρεται π.χ. ότι οι Ελληνες, από το 2020 και μετά, καταναλώνουν περίπου μισό τόνο κοκαΐνης ετησίως.

Aνατράπηκε η «κανονικότητα» της χρήσης κοκαΐνης στην Ελλάδα, με μια εκτίναξη από το 1,5 κιλό στα 3 κιλά κοκαΐνης ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων και βάσει της μελέτης δειγμάτων από τα αστικά λύματα. Η ποσότητα αυτή εισπνέεται (σνιφάρεται), ως η κυρίαρχη μορφή της κοκαΐνης στη χώρα μας, εφόσον το κάπνισμα της ουσίας (γνωστό και ως κρακ) δεν είναι διαδεδομένο.

Η κοκαΐνη από το 2020, έχει πάψει να κυκλοφορεί κατ’ αποκλειστικότητα στα ντελικάτα ρουθούνια της αριστοκρατίας, όπως και εάν αυτή νοείται, είτε ως παραδοσιακή και κατεστημένη είτε ως επίδοξη και νεόπλουτη. Μάλιστα, η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι χρήση κόκας γίνεται σήμερα σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο στα συνήθως ύποπτα πλην περίοπτα σαλόνια της Αθήνας, όπως παλαιότερα. Και εάν το σύστημα δειγματοληψίας μέσω του δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ είχε φτάσει στο επίπεδο της πλήρους λειτουργικότητας, όπως προβλέπεται να γίνει στο μέλλον, η αίσθηση αυτή θα επιβεβαιωνόταν από τα ευρήματα αυτά καθαυτά, ότι δηλαδή η χρήση κοκαΐνης έχει «εκδημοκρατιστεί» και ότι οι γραμμές της λευκής σκόνης απλώνονται και σνιφάρονται εξίσου στο Κολωνάκι, στην Πολιτεία και τη Γλυφάδα, αλλά και στο Περιστέρι ή τη Νίκαια.

 

«Οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» επισήμανε και τόνισε πως αυτήν την εποχή υπάρχει συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών.

Αναμένεται αύξηση του ιικού φορτίου

O κ. Θωμαΐδης τόνισε πως η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85% – 90% σε COVID-19, γρίπη και RSV κι αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε o Καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στη γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά.

«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» σχολίασε.

«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» ανέφερε επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα του κορονοϊού, αλλά πιο ασθενές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024